Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Sezon na bób uważam za otwarty! Bób jest wyczekiwany przeze mnie równie niecierpliwie, co truskawki. W sezonie pochłaniam go kilogramami, najczęściej jako przekąskę – jedynie ugotowany, polany masełkiem z czosnkiem.
Skubanie bobu wciąga, podobnie jak skubanie słonecznika. Dzisiaj zaprezentuję przepis na zupę z bobu. Jest smaczna, zdrowa, a przy tym ma w sobie kilka wyszukanych niespodzianek, jakimi są ukryte w zupie dodatki, co czyni ją niezwykle wykwintną.
Jedyny problem z tą zupą, to obieranie bobu, bo niestety połowa trafia prosto do buzi, co bardzo wydłuża czas przygotowania. Zatem, do bobu!
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Zupa z bobu”]
Składniki:
- 1 kg bobu
- 1 pokrojona cebula
- 4 ząbki pokrojonego czosnku
- 2 duże ziemniaki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- oliwa
- 8 plastrów boczku
- 1/2 czerstwej bagietki pokrojonej na kromki
- 100 g serka mascarpone
- 1 pęczek drobno posiekanej świeżej mięty.
W dużym garnku ugotuj bób. Odlej, wystudź i wyłuskaj. Francuskie książki mówią o obieraniu bobu przed gotowaniem, ale ja jeszcze tak nie robiłam.
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę do momentu zeszklenia. Dodaj bób, czosnek i pokrojone drobno ziemniaki. Przesmaż parę minut na niezbyt silnym ogniu, dopraw solą i pieprzem.
Wlej bulion i gotuj 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksuj całość. Podgrzej i jeszcze raz dopraw do smaku solą i pieprzem.
W czasie, gdy zupa się gotuje, przygotuj dodatki. Natrzyj kromki bułki czosnkiem, skrop oliwą. Rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i podpiecz w temperaturze 180 stopni, aż będą chrupiące. Kiedy trochę przestygną, pokrój w drobne kawałeczki.
Boczek pokrój drobno i przesmaż na suchej patelni, tak, żeby był złocisty i chrupiący. Przełóż na papierowy ręcznik, niech obcieknie z tłuszczu.
Na miseczce wymieszaj serek mascarpone z posiekaną miętą. Na każdy talerz włóż grzanki, boczek, łyżkę mascarpone. Nalej gorącą zupę. Udekoruj miętą lub mascarpone. Podawaj od razu.
Smacznego![/tab]
[/tabs]