Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Dzisiaj będzie nieco z francuska – wytrawna tarta z ziemniakami i serem. Taką wytrawną tartę możemy zrobić z różnymi farszami. Mogą to być na przykład pomidory, dynia – jesienią, ziemniaki, ser – zimą, wiosną – szpinak, a latem na słodko – z wiśniami, truskawkami, rabarbarem.

W Wieży Ciśnień często proponujemy pewien rodzaj tarty, zwany quiche. Różnica między klasyczną tartą a quiche jest w farszu, który w quiche zalewa się masą śmietanowo-jajeczną.

Tartę można podawać jako samodzielne danie, ale może to być również wykwintna przystawka. Można przygotować ją wcześniej i odgrzać. Idealna, by zabrać ją ze sobą w gości lub już niedługo na piknik.

Smacznego,
Mariola Rączkowska.

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Ciasto na tartę:

    • 500 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 250 g pokrojonego zimnego masła
    • 2 jajka
    • 6 łyżek zimnej wody

    W misce wymieszaj przesianą mąkę z solą. Dodaj masło i rozcieraj je z mąką. Dodaj jajka i wodę i szybko zagniataj ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Ciasto może spędzić w lodówce nawet całą noc.

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Farsz:

    • 2 łyżeczki oliwy
    • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w paski
    • 2 drobno pokrojone cebule
    • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
    • 900 g ziemniaków obranych i pokrojonych w plasterki
    • 200 g ulubionego sera
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka tłustej śmietany
    • 50 g masła

    Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni.

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na chrupko boczek. Zdejmij go z patelni i odstaw. Na patelnię wrzuć cebulkę i przesmaż razem z czosnkiem aż będzie złocista. Dopraw pieprzem i solą.

    Ciasto podziel na pół i rozwałkuj 2 placki o grubości 0,5 cm. Jeden placek większy na spód i mniejszy, na wierzch. Wyłóż formę większym plackiem.

    Na spód rozłóż połowę ziemniaków, dopraw solą pieprzem. Na to dodaj cebulkę, ser i bekon. Posyp gałką muszkatołową i tymiankiem i przykryj drugą warstwą ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Porozkładaj na farszu kawałki masła. Całość przykryj drugim kawałkiem ciasta. Sklej brzegi obu kawałków ciasta, odetnij nadmiar. Z resztek ciasta wykonaj dekorację.

    Rozmąć żółtko ze śmietaną i posmaruj nim wierzch ciasta. Zrób otwór w cieście, by para mogła uchodzić podczas pieczenia. Piecz około godziny, aż będzie rumiane.

Podziel się:

1 komentarz

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji