Mariola gotuje: Kurczak słodko-kwaśny z mango

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków.

Kurczak z dodatkiem warzyw – soczystego mango, lekko chrupiącej marchewki i papryki, to świetna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z warzywami i słodko-kwaśnym sosem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie. Podane z ryżem, jest świetnym pomysłem na szybki obiad na upalne dni.

Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska.

PowiązaneTematy

Fot. Robert Denst

Kurczak słodko-kwaśny z mango

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 pęczek dymki lub grubego szczypioru
  • 7 cm kłącza imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml ketchupu
  • 50 ml octu ryżowego
  • 50 ml cukru białego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • ryż.

Wykonanie:
Wstawić do gotowania ryż według przepisu na opakowaniu. W miseczce wymieszać ocet, cukier, ketchup i wodę.
Marchewkę, imbir, mango i czosnek obrać ze skóry.

Czerwoną paprykę, marchewkę, mango pokroić w kostkę. Piersi kurczaka również pokroić w kostkę, po czym oprószyć mąką ziemniaczaną.

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kurczaka i smażyć, cały czas mieszając; posolić, popieprzyć. Dodać do kurczaka marchewkę i paprykę, gdy nieco zmiękną, wrzucić mango.

W międzyczasie zetrzeć na tarce imbir i czosnek; dodać do kurczaka. Na koniec dolać wymieszany sos z miski. Zwiększyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty.

Gdyby danie wydawało się zbyt gęste i kleiste, trzeba dodać jeszcze trochę wody i zagotować. Posypać posiekanym szczypiorem. Podawać z ryżem.

Smacznego!