REKLAMA

Mariola gotuje: Roladki z piersi kurczaka z bazyliowym pesto i mozzarellą

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków.

Rozpoczął się już rok szkolny, tym razem więc przepis na pyszny i dość szybki obiad. Roladki z kurczaka sprawdzą się też na rodzinną imprezę, a fakt, że są w panierce sprawi, iż nasze pociechy zjedzą je z przyjemnością.

Życzę smacznego rozpoczęcia jesieni,
Mariola Rączkowska

PowiązaneTematy

Roladki z piersi kurczaka z bazyliowym pesto i mozzarellą

Składniki:

  • 3 filety z piersi
  • 200 g mozzarelli
  • mały słoiczek pesto
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g parmezanu
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • sól, pieprz, olej.
Fot. Robert Denst

Wykonanie:
Filety z kurczaka przeciąć wzdłuż, tak aby otrzymać 6 kotletów, które następnie trzeba rozbić tłuczkiem, delikatnie, aby nie przeciąć mięsa. Ser pokroić w słupki o grubości 2 cm i długości 7 cm. Na desce rozłożyć kotlet, posolić, popieprzyć, dość obficie posmarować zielonym pesto. Następnie na mięsie położyć słupek mozzarelli i zwinąć roladkę. W taki sam sposób zwinąć pozostałe kotlety. Na patelni rozgrzać olej.

Na talerz wybić 2 jajka, dodać 1 łyżkę wody i widelcem rozkłócić je. Na drugim talerzu przygotować mieszanką startego parmezanu i bułki tartej, a na trzeci talerz wsypać mąkę. Każdą roladkę maczać w jajku, potem w mące, następnie znów w jajku i na koniec w panierce. Opanierowane roladki położyć na patelni i smażyć na piękny złoty kolor. Czasem może wycieknąć mozzarella, ale to nie szkodzi, taki widok zaostrza jeszcze bardziej apetyt.
Podawać można z sałatą winegret, albo z ziemniakami z wody.
Smacznego!