Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Listopad to miesiąc gęsiny. Jak co roku, Wieża Ciśnień bierze udział w akcji organizowanej przez Slow Food Polska – Gęsina na św. Marcina. Przez miesiąc, do 3 grudnia, będziemy serwować dania z gęsiny. Będzie to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

A 11 listopada zachęcam do spacerów i rozkoszowania się tradycyjnymi potrawami, gdyż cały gastronomiczny Płock bierze udział w Dniu Kuchni Polski.

Życzę miłych doznań kulinarnych,
Mariola Rączkowska

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    2 uda gęsie
    2 marchewki
    2 pietruszki
    3 cebule
    1/4 selera
    natka pietruszki,
    koperek
    tymianek
    6 ziaren ziela angielskiego
    15 ziaren pieprzu czarnego
    2 listki laurowe
    sól
    garść śliwek wędzonych
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki ciepłej wody

    Wykonanie

    Fot. Robert Denst

    Warzywa obrać i umyć. Na blaszce do pieczenia ułożyć mięso gęsie oraz warzywa i upiec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Mięso z warzywami przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby woda zakryła składniki. Dodać przyprawy i pęczek zieleniny: natka, koperek, tymianek. Postawić na ogniu i gotować 1,5 godziny, co jakiś czas zdejmując z powierzchni pianę.

    Gdy mięso będzie miękkie, przecedzić rosół przez sito. Marchewki pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do rosołu. Mięso obrać z kości i razem ze śliwkami zemleć w maszynce lub posiekać drobno nożem, przyprawić pieprzem. Będzie to nasz farsz do pierożków.

    Fot. Robert Denst

    Na blacie lub na stolnicy przesiać mąkę, dodać 2 szczypty soli. W kopczyku mąki zrobić wgłębienie i wlać ciepłą (koniecznie ciepłą) wodę. Połączyć mąkę z wodą i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne i ładnie będzie odchodziło od rąk, posypać blat mąką i rozwałkować na cienki placek. Foremką do pierogów wykrawać z ciasta kółka. Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić pieroga. Można użyć foremki lub, jeśli ktoś jest ambitny, wykonać ręcznie. Pierożki powinny być mniejsze niż zwykłe, wielkości raczej uszek do barszczu, niż pierogów.

    Zagotować osoloną wodę w garnku. Wrzucać pierożki partiami na wrzątek. Gotować minutę od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.

    Gorący rosół podawać z pierożkami posypany drobno posiekaną pietruszką.Smacznego!

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji