Mariola gotuje: Rosół z gęsi z pierożkami

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Listopad to miesiąc gęsiny. Jak co roku, Wieża Ciśnień bierze udział w akcji organizowanej przez Slow Food Polska – Gęsina na św. Marcina. Przez miesiąc, do 3 grudnia, będziemy serwować dania z gęsiny. Będzie to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

PowiązaneTematy

A 11 listopada zachęcam do spacerów i rozkoszowania się tradycyjnymi potrawami, gdyż cały gastronomiczny Płock bierze udział w Dniu Kuchni Polski.

Życzę miłych doznań kulinarnych,
Mariola Rączkowska

[tabs]
[tab title=”Rosół z pieczonej gęsi z pierożkami”]

Fot. Robert Denst

Składniki:

2 uda gęsie
2 marchewki
2 pietruszki
3 cebule
1/4 selera
natka pietruszki,
koperek
tymianek
6 ziaren ziela angielskiego
15 ziaren pieprzu czarnego
2 listki laurowe
sól
garść śliwek wędzonych
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody

Wykonanie

Fot. Robert Denst

Warzywa obrać i umyć. Na blaszce do pieczenia ułożyć mięso gęsie oraz warzywa i upiec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Mięso z warzywami przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby woda zakryła składniki. Dodać przyprawy i pęczek zieleniny: natka, koperek, tymianek. Postawić na ogniu i gotować 1,5 godziny, co jakiś czas zdejmując z powierzchni pianę.

Gdy mięso będzie miękkie, przecedzić rosół przez sito. Marchewki pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do rosołu. Mięso obrać z kości i razem ze śliwkami zemleć w maszynce lub posiekać drobno nożem, przyprawić pieprzem. Będzie to nasz farsz do pierożków.

Fot. Robert Denst

Na blacie lub na stolnicy przesiać mąkę, dodać 2 szczypty soli. W kopczyku mąki zrobić wgłębienie i wlać ciepłą (koniecznie ciepłą) wodę. Połączyć mąkę z wodą i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne i ładnie będzie odchodziło od rąk, posypać blat mąką i rozwałkować na cienki placek. Foremką do pierogów wykrawać z ciasta kółka. Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić pieroga. Można użyć foremki lub, jeśli ktoś jest ambitny, wykonać ręcznie. Pierożki powinny być mniejsze niż zwykłe, wielkości raczej uszek do barszczu, niż pierogów.

Zagotować osoloną wodę w garnku. Wrzucać pierożki partiami na wrzątek. Gotować minutę od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.

Gorący rosół podawać z pierożkami posypany drobno posiekaną pietruszką.Smacznego![/tab]
[/tabs]