Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Czas Świąt Bożego narodzenia to dla mnie okres niezwykle intensywnych aromatów. Zaczynając od zapachu cytrusów, przez przyprawy korzenne, zapach świerku, a kończąc na prezentowych pachnidłach. I dzisiaj zaprezentuję przepis na świąteczne, pachnące cynamonem i goździkami pierniczki. Pyszne i aromatyczne, są miękkie już po upieczeniu. Pierniczki można przygotować przed samymi świętami. Wystarczy kilka składników oraz pyszny lukier i godzina czasu, aby zrobić słodkie przysmaki na święta Bożego Narodzenia.

Możesz je udekorować kolorowymi posypkami, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. A jeśli chcesz je wykorzystać jako ozdoby choinkowe, w ciepłych piernikach zrób dziurki.
Życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Mariola Rączkowska
mariola.gotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    – 2 szklanki mąki pszennej
    – 2 łyżki miodu
    – 3/4 szklanki cukru
    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    – 10 g przyprawy piernikowej
    – 1 łyżka masła
    – 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
    – 100 ml ciepłego mleka.

    Lukier: sok z jednej cytryny, cukier puder

    Fot. Robert Denst

    Wykonanie:
    Mąkę przesypać na stolnicę lub blat, wlać rozpuszczony miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.

    Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, jak na ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.

    Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek o grubości maks. 1 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Smarować roztrzepanym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.

    Fot. Robert Denst

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 minut.
    W czasie, gdy pierniczki stygną, można przygotować lukier. Do miseczki wyciśnij sok z cytryny i dosypuj cukier puder dokładnie mieszając. Cukru dosypywać do momentu uzyskania lukru o odpowiedniej gęstości.
    Wystudzone pierniczki udekorować lukrem, gotowymi posypkami, orzechami. Pierniczki można zawiesić na choince, wtedy zaraz po upieczeniu zrobić słomką do napojów dziurkę na zawieszkę.

    Smacznego!

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji