REKLAMA

REKLAMA

Mariola gotuje: Pierniczki świąteczne

REKLAMA

Przeczytajrównież

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Czas Świąt Bożego narodzenia to dla mnie okres niezwykle intensywnych aromatów. Zaczynając od zapachu cytrusów, przez przyprawy korzenne, zapach świerku, a kończąc na prezentowych pachnidłach. I dzisiaj zaprezentuję przepis na świąteczne, pachnące cynamonem i goździkami pierniczki. Pyszne i aromatyczne, są miękkie już po upieczeniu. Pierniczki można przygotować przed samymi świętami. Wystarczy kilka składników oraz pyszny lukier i godzina czasu, aby zrobić słodkie przysmaki na święta Bożego Narodzenia.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

Możesz je udekorować kolorowymi posypkami, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. A jeśli chcesz je wykorzystać jako ozdoby choinkowe, w ciepłych piernikach zrób dziurki.
Życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Mariola Rączkowska
mariola.gotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE”]

Fot. Robert Denst

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki miodu
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 10 g przyprawy piernikowej
– 1 łyżka masła
– 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
– 100 ml ciepłego mleka.




Lukier: sok z jednej cytryny, cukier puder

Fot. Robert Denst

Wykonanie:
Mąkę przesypać na stolnicę lub blat, wlać rozpuszczony miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.

Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, jak na ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.

Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek o grubości maks. 1 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Smarować roztrzepanym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.

Fot. Robert Denst

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 minut.
W czasie, gdy pierniczki stygną, można przygotować lukier. Do miseczki wyciśnij sok z cytryny i dosypuj cukier puder dokładnie mieszając. Cukru dosypywać do momentu uzyskania lukru o odpowiedniej gęstości.
Wystudzone pierniczki udekorować lukrem, gotowymi posypkami, orzechami. Pierniczki można zawiesić na choince, wtedy zaraz po upieczeniu zrobić słomką do napojów dziurkę na zawieszkę.

Smacznego![/tab]
[/tabs]

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU