środa, 20 Styczeń, 2021
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews
REKLAMA
Home Informacje Rodzina i Społeczeństwo

Mariola gotuje: Pierniczki świąteczne

przez Redakcja
19 grudnia 2017
52
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Czas Świąt Bożego narodzenia to dla mnie okres niezwykle intensywnych aromatów. Zaczynając od zapachu cytrusów, przez przyprawy korzenne, zapach świerku, a kończąc na prezentowych pachnidłach. I dzisiaj zaprezentuję przepis na świąteczne, pachnące cynamonem i goździkami pierniczki. Pyszne i aromatyczne, są miękkie już po upieczeniu. Pierniczki można przygotować przed samymi świętami. Wystarczy kilka składników oraz pyszny lukier i godzina czasu, aby zrobić słodkie przysmaki na święta Bożego Narodzenia.

Możesz je udekorować kolorowymi posypkami, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. A jeśli chcesz je wykorzystać jako ozdoby choinkowe, w ciepłych piernikach zrób dziurki.
Życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Mariola Rączkowska
mariola.gotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE”]

Fot. Robert Denst

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki miodu
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 10 g przyprawy piernikowej
– 1 łyżka masła
– 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
– 100 ml ciepłego mleka.



Lukier: sok z jednej cytryny, cukier puder

Fot. Robert Denst

Wykonanie:
Mąkę przesypać na stolnicę lub blat, wlać rozpuszczony miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.

Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, jak na ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.

Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek o grubości maks. 1 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Smarować roztrzepanym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.

Fot. Robert Denst

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 minut.
W czasie, gdy pierniczki stygną, można przygotować lukier. Do miseczki wyciśnij sok z cytryny i dosypuj cukier puder dokładnie mieszając. Cukru dosypywać do momentu uzyskania lukru o odpowiedniej gęstości.
Wystudzone pierniczki udekorować lukrem, gotowymi posypkami, orzechami. Pierniczki można zawiesić na choince, wtedy zaraz po upieczeniu zrobić słomką do napojów dziurkę na zawieszkę.

Smacznego![/tab]
[/tabs]

 

1 of 15
- +
REKLAMA

1. Fot. Robert Denst

2. Fot. Robert Denst

3. Fot. Robert Denst

4. Fot. Robert Denst

5. Fot. Robert Denst

6. Fot. Robert Denst

7. Fot. Robert Denst

8. Fot. Robert Denst

9. Fot. Robert Denst

10. Fot. Robert Denst

11. Fot. Robert Denst

12. Fot. Robert Denst

13. Fot. Robert Denst

14. Fot. Robert Denst

15. Fot. Robert Denst

Share22Tweet13
REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Autoportret w Wieży Ciśnień. Wernisaż prac Marka Świetlika
Wystawy

Autoportret w Wieży Ciśnień. Wernisaż prac Marka Świetlika

10 grudnia 2019
Jak minęła Noc Muzeów?
Wydarzenia

Noc Muzeów w Płocku już w weekend

16 maja 2019
Mariola gotuje: Grzanki z peperonatą
Rodzina i Społeczeństwo

Mariola gotuje: Grzanki z peperonatą

16 września 2018
Mariola gotuje: Roladki z piersi kurczaka z bazyliowym pesto i mozzarellą
Rodzina i Społeczeństwo

Mariola gotuje: Roladki z piersi kurczaka z bazyliowym pesto i mozzarellą

4 września 2018
Pokaż Więcej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Przeczytaj

Policja: „Kierowca był agresywny, miał bełkotliwą mowę”. Jechał z 1,5 miesięcznym dzieckiem
Bezpieczeństwo

Są wyniki badań krwi mężczyzny, który zmarł po interwencji policji. Co wykryto?

19 stycznia 2021
Tragiczna historia pięknego miejsca w powiecie płockim [FILM]
Rodzina i Społeczeństwo

Tragiczna historia pięknego miejsca w powiecie płockim [FILM]

18 stycznia 2021
Zaginął 13-latek z Płocka
Bezpieczeństwo

Zaginął 13-latek z Płocka

19 stycznia 2021
Dramatyczna akcja na podpłockim jeziorze. Pod mężczyzną zarwał się lód
Bezpieczeństwo

Dramatyczna akcja na podpłockim jeziorze. Pod mężczyzną zarwał się lód

18 stycznia 2021
Wypadek samochodu dostawczego. Ranna jedna osoba [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Wypadek samochodu dostawczego. Ranna jedna osoba [ZDJĘCIA]

19 stycznia 2021
Potrącenie pieszej w Płocku. Policja apeluje o ostrożność
Bezpieczeństwo

Potrącenie pieszej w Płocku. Policja apeluje o ostrożność

19 stycznia 2021
Ślisko na drogach, więc auta w rowach… [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Ślisko na drogach, więc auta w rowach… [ZDJĘCIA]

18 stycznia 2021
Nadal trudne warunki na drogach. Kierowca zakleszczony w aucie po zderzeniu z ciężarówką [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Nadal trudne warunki na drogach. Kierowca zakleszczony w aucie po zderzeniu z ciężarówką [ZDJĘCIA]

19 stycznia 2021
Pokaż Więcej
REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje