Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Tłusty Czwartek to prawdziwe święto wszystkich łasuchów. Ten najsłodszy dzień w roku zawsze przypada w ostatni czwartek karnawału i rozpoczyna ostatni tydzień zabawy. Stanowi ostatnią szansę na wielkie objadanie się przed nadchodzącym Wielkim Postem.

Co wypada zjeść w taki dzień? Oczywiście pączki i faworki. Dzisiaj przepis na faworki inaczej, z miodem i masłem. Mrowisko, bo tak nazywa się ten przysmak, pochodzi z Litwy. W Polsce znany jest na Podlasiu.
W Tłusty Czwartek będziemy serwowali mrowisko w Wieży Ciśnień.

Gorąco zapraszamy,
Mariola Rączkowska

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 300 g mąki pszennej
    • 3 żółtka
    • 30 g masła
    • 3 łyżki śmietany
    • 30 ml wódki lub spirytusu
    • pół szklanki miodu
    • 30 g masła
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 3 łyżki maku
    • 3 łyżki drobnych rodzynek
    • 1 litr oleju rzepakowego.

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Przesiać przez sito mąkę, dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i alkohol. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne, jak miękka plastelina. Jeśli jest zbyt rzadkie, należy podsypać mąką i zagnieść, a jeśli jest zbyt zwięzłe – dodać trochę śmietany.

    Ciasto podzielić na trzy części. Dwie części przykryć ściereczką, aby nie obeschły. Trzecią część rozwałkować na bardzo cienki placek. Nożem lub radełkiem wykrawać różne kształty: trójkąty, romby. Nie trzeba przewijać przez dziurkę w środku, co uważam za dużą zaletę. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.

    Fot. Robert Denst

    Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz powinien odbić się od dna i wypłynąć na powierzchnię. Zmniejszyć płomień do średniego poziomu, żeby się nie przypalił. Wrzucać kawałki ciasta partiami, wyjmować na papierowy ręcznik, gdy będą pięknie złote.

    W małym garnku rozgrzać miód i masło, ale tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Usmażone faworki układać warstwami, każdą polewać miodem, posypać makiem i rodzynkami i oprószyć cukrem pudrem. Z faworków ułożyć kopiec usypany mrówkami… czyli makiem. Smacznego!

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji