Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Dzisiaj przepis na danie piękne, smaczne oczywiście też, ale przede wszystkim piękne. Na talerzu układa się w kolorowy obraz. Danie bliskowschodnie, a więc niesamowicie pachnące przyprawami, przede wszystkim kolendrą i kuminem. Przez dodatek kwaśnej cytryny, znika ciężar dania smażonego, a smażony kalafior zyskuje orzechowe nuty.

Jako, że lato zaatakowało nas z całym impetem, sprawdzi się w upalne dni.

Mariola Rączkowska
mariola.gotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 1 duży kalafior
    • 1/2 szklanki oliwy
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 1 mały jogurt grecki
    • 1 l oleju rzepakowego
    • 1 cytryna
    • 1 łyżka cukru
    • po 1 łyżeczce przypraw: kurkumy, kuminu, kolendry, imbiru, wędzonej papryki (pimenton)
    • garść posiekanej kolendry
    • 1 łyżeczka czarnuszki
    • sól i pieprz.

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj przyprawy z otartą skórką z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem oraz połową oliwy. Kalafiora podziel na różyczki i natrzyj marynatą; odstaw na 20 minut.

    Na patelni rozgrzej resztę oliwy i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pomidory, cukier, sól oraz sporo świeżo zmielonego pieprzu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu 20 minut, aż stanie się gęsty.

    Do głębokiej patelni wlej litr oleju, rozgrzej na dużym ogniu. Smaż partiami różyczki kalafiora po około 6-7 minut, aż staną się rumiane. Wyjmuj, używając łyżki cedzakowej. Układaj na dużym talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, poczekaj aż papier wchłonie nadmiar tłuszczu.

    Przełóż kalafiora na półmisek, polej sosem pomidorowym, dodaj jogurt grecki i posyp posiekaną kolendrą i ziarnem czarnuszki. Danie, mimo że smażone na głębokim tłuszczu, jest lekkie w smaku i bardzo aromatyczne.

    Smacznego!

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji