Powoli wdrażane są poluzowania, o których mówili premier i minister zdrowia, zapowiadając plan na maj w zakresie obostrzeń pandemicznych. Od soboty hotele ponownie mogą przyjmować gości, a już za tydzień kolejne zmiany.
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów, od 8 maja do 5 czerwca hotele znów mogą przyjmować gości, choć przy zachowaniu limitu 50-procentowego obłożenia pokoi i z zachowaniem reżimy sanitarnego. Nieczynna będzie na razie strefa restauracyjna oraz welness&spa. Rozporządzenie stosuje jednak wyjątek w liczbie gości, w przypadku gdy są nimi żołnierze Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej albo wojsk sojuszniczych, przebywających czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej.
Do 14 maja br. posiłki będą mogły być serwowane tylko do pokoi hotelowych dla gości, którzy przebywają w hotelu co najmniej jedną dobę hotelową. Jeśli chodzi o sprzedaż posiłków, wszystkie lokale gastronomiczne mogą to robić wyłącznie na wynos.
To zmieni się 15 maja, kiedy zostaną otwarte ogródki w restauracjach i innych stałych placówkach gastronomicznych. Do 28 maja restauracje i inne lokale gastronomiczne będą mogły przygotowywać i podawać posiłki oraz napoje gościom siedzącym przy stołach lub „gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu”, o ile będzie to miało miejsce w ogródku gastronomicznym „rozumianym jako wyznaczone miejsce do sezonowego użytkowania dla celów gastronomicznych, w których jest prowadzona ta działalność, lub w ogródku gastronomicznym stacji paliw”.
Od 29 maja restauracje będą mogły już działać w pełnym zakresie, choć nadal przy zachowaniu reżimu sanitarnego oraz maksymalnie połowy obłożenia lokalu. Konieczne będzie także zachowanie bezpiecznej odległości między stolikami (1,5 m) i limitu osób na stolik.
Jak informowaliśmy, od 15 maja nie będzie już obowiązywało noszenie maseczek na świeżym powietrzu, z wyłączeniem m.in. targowisk.