Podziel się tym:

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Skoro na chwilę odetchnęliśmy od upałów, proponuję dzisiaj coś na ciepło – warzywną zapiekankę, która jest moją wariacją na temat szwajcarskiego rösti. Część źródeł podaje, że rösti robi się z podgotowanych ziemniaków, część, że z surowych. Ja zrobiłam z surowych i nie (jak jest klasycznie) smażyłam, a upiekłam.

Pieczone ziemniaki i marchewki zyskują słodki posmak i jednocześnie są przyjemnie chrupiące. Danie jest pełne kontrastowych smaków i tekstur, pyszne i sycące. Spróbujcie również usmażyć z ziemniaków i marchewek małe placuszki oraz podać z sałatką ze szpinaku i groszku.

Życzę sukcesów,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 500 g ziemniaków
    • 3 duże marchewki
    • 100 g mrożonego groszku
    • 100 g liści szpinaku
    • 4 jajka
    • 50 g sera (twarożku lub fety)
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • oliwa
    • sól, pieprz.

    Wykonanie

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

    2. Obierz marchewki i ziemniaki, a następnie zetrzyj na tarce jak lubisz: na grubo lub na drobno.

    3. Starte warzywa posól i odstaw na 5 minut, żeby puściły soki.

    4. Nabieraj po garści masy warzywnej i wyciśnij płyny. Odłóż do miski odciśnięte warzywa. Wlej do miski około 80 ml oliwy, dodaj dużą szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wyłóż naczynie do zapiekania albo blachę do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, aż warzywa zrumienią się i staną się chrupkie z brzegu.

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    5. W czasie, gdy mieszanka ziemniaczano-marchewkowa piecze się, zblanszuj groszek. Zagotuj w garnku posoloną wodę i wrzuć groszek na 1 minutę. Odcedź.

    6. Przygotuj sos winegret. Wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny i oliwą, posól i popieprz.

    7. Połącz dressing z groszkiem i szpinakiem. Pod koniec pieczenia warzyw zagotuj wodę, niech tylko lekko wrze.

    8. Wbij jajka i ugotuj na miękko, albo tak jak wyjdą. Nie martw się, i tak będą pyszne. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową i połóż na warzywnej zapiekance. Rozłóż również sałatkę z groszku i szpinaku.

    9. Na wierzchu posyp rozkruszonym serem. Postaw w naczyniu, w którym się piekło na środku stołu, niech wszystkich najpierw zachwyci. I smacznego.

Patronat i artykuły sponsorowane w PetroNews.pl