Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo o szerokim zastosowaniu. Możemy ją piec, dusić i grillować. Można ją faszerować, jak i sama może być farszem. Bardzo ceniona w dietach „fit” ze względu na niską ilość kalorii, choć wiadomo, to się szybko zmienia wraz z dodatkiem oliwy, masła czy śmietany. Dzisiaj polecam placuszki z cukinii właśnie ze śmietaną i łososiem.

Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska

 

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 600 g cukinii
    • 2 jajka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia
    • śmietana gęsta
    • łosoś wędzony
    • koperek lub szczypiorek

    Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest to młoda cukinia, nie trzeba jej obierać, ja swoją obrałam, gdyż miała już dość twardą skórkę.

    Fot. Robert Denst

    Startą cukinię posól i odstaw na pół godziny, aby puściła sok. Po tym czasie odciśnij zbędną wodę. Włóż do miski, wsyp mąkę, jajka i wymieszaj. Znów odstaw na chwilę, około 5 minut, by ciasto dobrze się połączyło.

    Rozgrzej na patelni olej. Wkładaj na patelnię porcje po dwie łyżki ciasta na jeden placek. Smaż na średnim ogniu niewielkie placuszki, na złoty kolor z dwóch stron.

    Wyłóż na talerz, na każdym zrób kleksa śmietany i połóż różyczkę zrobioną z łososia. Ozdób szczypiorkiem lub koperkiem. Podawaj gorące, smacznego!

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji