Mariola gotuje: Placki z cukinii

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo o szerokim zastosowaniu. Możemy ją piec, dusić i grillować. Można ją faszerować, jak i sama może być farszem. Bardzo ceniona w dietach „fit” ze względu na niską ilość kalorii, choć wiadomo, to się szybko zmienia wraz z dodatkiem oliwy, masła czy śmietany. Dzisiaj polecam placuszki z cukinii właśnie ze śmietaną i łososiem.

PowiązaneTematy

Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska

 

[tabs]
[tab title=”Placki z cukinii ze śmietaną i łososiem”]

Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana gęsta
  • łosoś wędzony
  • koperek lub szczypiorek

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest to młoda cukinia, nie trzeba jej obierać, ja swoją obrałam, gdyż miała już dość twardą skórkę.

Fot. Robert Denst

Startą cukinię posól i odstaw na pół godziny, aby puściła sok. Po tym czasie odciśnij zbędną wodę. Włóż do miski, wsyp mąkę, jajka i wymieszaj. Znów odstaw na chwilę, około 5 minut, by ciasto dobrze się połączyło.

Rozgrzej na patelni olej. Wkładaj na patelnię porcje po dwie łyżki ciasta na jeden placek. Smaż na średnim ogniu niewielkie placuszki, na złoty kolor z dwóch stron.

Wyłóż na talerz, na każdym zrób kleksa śmietany i połóż różyczkę zrobioną z łososia. Ozdób szczypiorkiem lub koperkiem. Podawaj gorące, smacznego![/tab]
[/tabs]