Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo o szerokim zastosowaniu. Możemy ją piec, dusić i grillować. Można ją faszerować, jak i sama może być farszem. Bardzo ceniona w dietach „fit” ze względu na niską ilość kalorii, choć wiadomo, to się szybko zmienia wraz z dodatkiem oliwy, masła czy śmietany. Dzisiaj polecam placuszki z cukinii właśnie ze śmietaną i łososiem.
Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Placki z cukinii ze śmietaną i łososiem”]

Składniki:
- 600 g cukinii
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- śmietana gęsta
- łosoś wędzony
- koperek lub szczypiorek
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest to młoda cukinia, nie trzeba jej obierać, ja swoją obrałam, gdyż miała już dość twardą skórkę.

Startą cukinię posól i odstaw na pół godziny, aby puściła sok. Po tym czasie odciśnij zbędną wodę. Włóż do miski, wsyp mąkę, jajka i wymieszaj. Znów odstaw na chwilę, około 5 minut, by ciasto dobrze się połączyło.
Rozgrzej na patelni olej. Wkładaj na patelnię porcje po dwie łyżki ciasta na jeden placek. Smaż na średnim ogniu niewielkie placuszki, na złoty kolor z dwóch stron.
Wyłóż na talerz, na każdym zrób kleksa śmietany i połóż różyczkę zrobioną z łososia. Ozdób szczypiorkiem lub koperkiem. Podawaj gorące, smacznego![/tab]
[/tabs]
Dodaj swój komentarz