środa, 29 marzec, 2023
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • OgłoszeniaNowość
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Informacje Rodzina i Społeczeństwo

Mariola gotuje: Placki z cukinii

przez Redakcja
5 września 2017
56
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

PowiązaneTematy

Rozmowa o… #4. Św. Jan Paweł II i kryzys wiary [WYWIAD]

Rozmowa o… #4. Św. Jan Paweł II i kryzys wiary [WYWIAD]

24 marca 2023
Płockie służby zostały wyposażone w translatory. Pomogą w kontakcie z obcokrajowcami [ZDJĘCIA]

Płockie służby zostały wyposażone w translatory. Pomogą w kontakcie z obcokrajowcami [ZDJĘCIA]

23 marca 2023
Pozytywnie Nakręceni #1. Marek Wojciechowski – Młode Rogozino [WYWIAD]

Pozytywnie Nakręceni #1. Marek Wojciechowski – Młode Rogozino [WYWIAD]

23 marca 2023
Rozmowa o… #3. Ochrona drzew w Płocku [WYWIAD]

Rozmowa o… #3. Ochrona drzew w Płocku [WYWIAD]

23 marca 2023

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo o szerokim zastosowaniu. Możemy ją piec, dusić i grillować. Można ją faszerować, jak i sama może być farszem. Bardzo ceniona w dietach „fit” ze względu na niską ilość kalorii, choć wiadomo, to się szybko zmienia wraz z dodatkiem oliwy, masła czy śmietany. Dzisiaj polecam placuszki z cukinii właśnie ze śmietaną i łososiem.

Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska

 

[tabs]
[tab title=”Placki z cukinii ze śmietaną i łososiem”]

Fot. Robert Denst

Składniki:



  • 600 g cukinii
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana gęsta
  • łosoś wędzony
  • koperek lub szczypiorek

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest to młoda cukinia, nie trzeba jej obierać, ja swoją obrałam, gdyż miała już dość twardą skórkę.

Fot. Robert Denst

Startą cukinię posól i odstaw na pół godziny, aby puściła sok. Po tym czasie odciśnij zbędną wodę. Włóż do miski, wsyp mąkę, jajka i wymieszaj. Znów odstaw na chwilę, około 5 minut, by ciasto dobrze się połączyło.

Rozgrzej na patelni olej. Wkładaj na patelnię porcje po dwie łyżki ciasta na jeden placek. Smaż na średnim ogniu niewielkie placuszki, na złoty kolor z dwóch stron.

Wyłóż na talerz, na każdym zrób kleksa śmietany i połóż różyczkę zrobioną z łososia. Ozdób szczypiorkiem lub koperkiem. Podawaj gorące, smacznego![/tab]
[/tabs]

 

1 of 12
- +
REKLAMA

1. Fot. Robert Denst

2. Fot. Robert Denst

3. Fot. Robert Denst

4. Fot. Robert Denst

5. Fot. Robert Denst

6. Fot. Robert Denst

7. Fot. Robert Denst

8. Fot. Robert Denst

9. Fot. Robert Denst

10. Fot. Robert Denst

11. Fot. Robert Denst

12. Fot. Robert Denst

Share26Tweet13




REKLAMA
Kolejny Artykuł
Aleje Jachowicza będą miały swoje święto!

Aleje Jachowicza będą miały swoje święto!

Wojtek Bógdał: znów mi się udało

Wojtek Bógdał: znów mi się udało

Królewscy rozpoczęli sezon

Królewscy rozpoczęli sezon

Kradną elektronarzędzia. Z domu, z samochodu…

Włamanie do mieszkania. Straty na kilkadziesiąt tysięcy złotych

Dodaj swój komentarz

Reklama



REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Ogłoszenia
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje