Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

W internecie zaroiło się od grzybów. Grzybiarze chwalą się łupami. Niegrzybiarze psioczą na grzybiarzy, że ich zbyt dużo, że za głośni, że octu w sklepach zabrakło… A wszyscy się cieszymy z bogactwa grzybów.

Dlatego dziś przepis na risotto z borowikami. Oczywiście, grzyby mogą być inne lub może być to mieszanka grzybów. Danie jest proste do wykonania, choć nie można ani na chwilę spuścić z oka, bo lubi się przypalić. Ale warto oddać 15 minut swojej uwagi dla risotta, by cieszyć się niezwykle pysznym i sycącym daniem.

Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 2 szklanki ryżu do risotto
    • 200 g borowików
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 750 ml bulionu warzywnego
    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • 100 g parmezanu
    • masło
    • oliwa
    • sól, pieprz.

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Borowiki pokrój w dość duże kawałki. Usmaż grzyby na rozgrzanym maśle. Posól i popieprz. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej na głębokiej patelni 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła. Wsyp cebulę i duś na niewielkim ogniu. Po chwili dodaj czosnek i nadal duś, ciągle mieszając, aby nie zbrązowiała cebula.

    Gdy cebula się zeszkli, zwiększ ogień i wsyp ryż. Praż ciągle mieszając, aż ryż się zeszkli. Wtedy na patelnię wlej wino, wymieszaj. Gdy wino odparuje, dodaj 1 wazówkę gorącego bulionu.

    Gotuj, aż ryż wchłonie bulion. Dodaj następną porcję bulionu, gotuj, i tak do momentu, aż ryż będzie prawie miękki. Dodaj wcześniej usmażone borowiki, wymieszaj. Następnie wsyp parmezan, dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.
    Smacznego!

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji