Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
W internecie zaroiło się od grzybów. Grzybiarze chwalą się łupami. Niegrzybiarze psioczą na grzybiarzy, że ich zbyt dużo, że za głośni, że octu w sklepach zabrakło… A wszyscy się cieszymy z bogactwa grzybów.
Dlatego dziś przepis na risotto z borowikami. Oczywiście, grzyby mogą być inne lub może być to mieszanka grzybów. Danie jest proste do wykonania, choć nie można ani na chwilę spuścić z oka, bo lubi się przypalić. Ale warto oddać 15 minut swojej uwagi dla risotta, by cieszyć się niezwykle pysznym i sycącym daniem.
Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Risotto z borowikami”]

Składniki:
- 2 szklanki ryżu do risotto
- 200 g borowików
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 100 g parmezanu
- masło
- oliwa
- sól, pieprz.
Wykonanie:

Borowiki pokrój w dość duże kawałki. Usmaż grzyby na rozgrzanym maśle. Posól i popieprz. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej na głębokiej patelni 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła. Wsyp cebulę i duś na niewielkim ogniu. Po chwili dodaj czosnek i nadal duś, ciągle mieszając, aby nie zbrązowiała cebula.
Gdy cebula się zeszkli, zwiększ ogień i wsyp ryż. Praż ciągle mieszając, aż ryż się zeszkli. Wtedy na patelnię wlej wino, wymieszaj. Gdy wino odparuje, dodaj 1 wazówkę gorącego bulionu.
Gotuj, aż ryż wchłonie bulion. Dodaj następną porcję bulionu, gotuj, i tak do momentu, aż ryż będzie prawie miękki. Dodaj wcześniej usmażone borowiki, wymieszaj. Następnie wsyp parmezan, dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.
Smacznego![/tab]
[/tabs]