Jednodniowa Restauracja

Już 21 listopada każdy będzie mógł zostać szefem kuchni, przynajmniej na jeden dzień. Wszystko za sprawą Karnawału Jedzenia, w ramach którego tworzone są jednodniowe restauracje. Organizatorom, oprócz dobrej zabawy, zależy na wymianie kulinarnych doświadczeń i radości z lokalnej społeczności.

Każdy, kto zdecyduje się na otworzenie swojej restauracji, jest osobiście odpowiedzialny za jej funkcjonowanie. Nie przejmujcie się jednak – to wyzwanie podejmują tysiące ludzi na całym świecie. Impreza po raz pierwszy odbyła się w Finlandii w 2011 roku, kiedy to pasjonaci gotowania spontanicznie stworzyli 40 jednodniowych restauracji w 13 miastach. Rok później udział w wydarzeniu wzięło już 300 miejscowości z 12 krajów.

Imprezę w Płocku stara się zaszczepić Mariola Rączkowska. Skąd ten pomysł?

– Kiedyś przeglądałam bezkresy Internetu i natrafiłam na witrynę restaurantday.org/pl. Poczytałam, przemyślałam, dogadałam się z koleżankami Iwoną Wodowską oraz Olgą Bromką i postanowiłyśmy dołączyć do akcji. Iwona jest doradcą w salonie sukien ślubnych, a Olga nauczycielką, nianią, a już niedługo konsultantem żywieniowym. Wszystkie jesteśmy mamami i żonami i lubimy gotować. Tym razem chciałybyśmy ugotować dla większego grona – mówi.

Mariola Rączkowska w trakcie przygotowania królika w pieczarkach

Wiele osób narzeka, że Płock oferuje bardzo mało atrakcji swoim mieszkańcom. Panie chcą dołożyć swoją cegiełkę do zmiany tego nastawienia. – W sobotę chcemy ożywić przestrzeń Płocka i zaprosić mieszkańców, aby w piknikowej atmosferze, razem z rodziną, przyjaciółmi oraz bliższymi i dalszymi sąsiadami celebrować wspólne jedzenie. Będzie można spróbować specjałów z ziemniaka: zupa ziemniaczana z jarmużem, kiszka ziemniaczana, nagus, pieczony ziemniak, a na deser donaty ziemniaczane. Wszystko będzie “hand made”, a kartofle będą oczywiście pochodziły z ziemi płockiej. W niezobowiązującej atmosferze chcemy spędzić sobotnie popołudnie. Będzie gwarnie, wesoło i po prostu fajnie! To dobra okazja, by spędzić czas ze swoją lokalną społecznością – zaprasza organizatorka płockiej akcji.

Jednodniowa restauracja odbędzie się w Płocku 21 listopada od godz. 13 do 16 na skwerze przy Wieży Ciśnień. Więcej na temat płockiej akcji możecie się dowiedzieć z fanpage’a imprezy.

|||::
Płock, Warszawska 26