Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Na chłodne, długie jesienne wieczory proponuję rozgrzewającego meksykańskiego kurczaka. Danie jest łatwe w przygotowaniu, wymaga jedynie wcześniejszego zaplanowania, gdyż trzeba namoczyć na noc fasolę. Fasola ugotowana ma lepszy smak niż z puszki, ale jeśli nie macie czasu albo jesteście zmęczeni, użyjcie tej z puszki.
Wychodzę z założenia, że gotowanie ma być przyjemnością, darem dla bliskich i siebie, a nie mozolnym procesem prowadzącym do nakarmienia rodziny…
Meksykański kurczak
Składniki:
- 3 tylne ćwiartki kurczaka
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 szklanka fasoli białej lub 2 puszki fasoli w zalewie
- 1 średnia cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 2 papryki czerwone
- 1/4 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- pieprz, sól,
- olej na patelnię.
Przygotowanie:
1. Fasolę wsyp do naczynia i zalej wodą, tak, by wody było drugie tyle nad fasolą. Pozostaw na noc.
2. Następnego dnia odlej wodę z fasoli, nalej świeżej i ugotuj. Fasola ma być miękka, ale nie rozpadająca się.
3. Umyte i osuszone mięso obierz z kości i pokrój w kostkę. Boczek, cebulę, czosnek, paprykę pokrój w kostkę.
4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć czosnek, cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmaż lekko. Następnie dodaj boczek i kurczaka.
5. Gdy kurczak się zrumieni, dodaj paprykę, fasolę, kminek, sól do smaku i pieprz. Na koniec dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie – około 20 minut.
Jeśli Wasze podniebienia są przyzwyczajone do pikantnego smaku, możecie użyć całą papryczkę chili, jeśli nie tolerujecie ostrości, pomińcie ją. Ta ilość składników wystarczy dla czterech głodnych osób. Jeśli nie zjecie wszystkiego, można wykorzystać resztki. Meksykański kurczak doskonale nadaje się, by zrobić tacos. Placki można kupić lub upiec samemu. W placku umieszczamy kawałki sałaty lodowej, naszego kurczaka i dodajemy kleks jogurtu naturalnego.
Tortille do tacos
Składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 140 ml wody
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli.
Wszystkie składniki zagnieść. Odstawić na pół godziny, żeby odpoczęło. Podzielić na 26 do 30 części. Wałkować okrągłe placuszki. Piec na suchej patelni z jednej i drugiej strony. Można je przewiesić na drewnianej łyżce o dość grubym trzonku, żeby ukształtowały się w charakterystyczne „U”. I gotowe :)
Życzę dobrej zabawy,
Mariola Rączkowska