Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Święta tuż, tuż. To czas bycia razem. To magiczna pora, kiedy wszystko się może zdarzyć i kiedy spełniają się życzenia. Uwielbiam atmosferę tych najpiękniejszych świąt, bowiem oprócz przeżyć duchowych, pachnącego lasem świerku, białego opłatka, z wielką przyjemnością przygotowuję wigilijny stół wraz z całym bogactwem smaków i zapachów.
Nieodzownym elementem świątecznego nastroju są upojne zapachy domowych ciast, aromat przypraw korzennych i zapach pomarańczy. Drożdżowa gwiazda z makiem, którą dzisiaj proponuję, to tradycyjny makowiec przygotowany po prostu w mniej tradycyjnej formie – w kształcie gwiazdy. Strucla makowa podana w ten sposób wygląda wyjątkowo atrakcyjnie i będzie ozdobą świątecznego stołu.
Życzę Państwu zdrowych i wesołych świąt, gwiazdy makowej i tej z nieba!
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Gwiazda z makiem”]
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 30 g drożdży
- 180 ml mleka
- 3 jajka
- 400 g masy makowej
- sok z połówki cytryny.
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, rozkruszyć 1/3 paczki świeżych drożdży, wsypać cukier i po trochu wlewać ciepłe mleko. Zamieszać nieco z wierzchu, przykryć miskę ścierką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Wbić 2 jajka do miski i zacząć delikatnie mieszać łyżką. Dodać roztopione ciepłe masło i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste – około 15 minut. Następnie odstawić ciasto w misce na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę lub blat kuchenny posypać mąką i wyłożyć z miski ciasto, które następnie trzeba podzielić na cztery części. Każdy placek rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm. Rozwałkowany placek położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ciasto posmarować 1/3 masy makowej. Rozwałkować drugi placek, położyć na pierwszym, posmarować masą; rozwałkować trzeci, posmarować; przykryć czwartym rozwałkowanym blatem.
Ciasto pokroić na 16 części, pozostawiając na środku nierozcięty okrąg średnicy 4 cm. W dwie dłonie chwytamy po pasku i skręcamy do siebie dwa razy. Skręcone paski zlepić na końcach. Skręcić wszystkie parami. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 minut, aż pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika. Zrób lukier: do łyżki soku z cytryny wsyp pół szklanki cukru pudru i wymieszaj. Masą lukrową polej gwiazdę.[/tab]
[/tabs]