Jak produkuje się żywność ekologiczną w Europie? Polscy i zagraniczni specjaliści w tej dziedzinie spotykają się dzisiaj i jutro w Bończy (gm. Słubice), aby wymienić się doświadczeniami w tym zakresie. Seminarium „Dobre żniwa” odbywa się pod patronatem starosty płockiego.
Na dwudniowe seminarium, 20 i 21 marca, zostali zaproszeni rolnicy, przetwórcy oraz fachowcy w dziedzinie żywności ekologicznej z Polski i z zagranicy. Już po raz dwunasty spotkanie zorganizowało Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne „Ziarno”. Uczestnicy wymienią się swoimi doświadczeniami, biorąc udział w dyskusjach, wykładach oraz warsztatach. Jak zapowiadają organizatorzy, w tym roku uczestnicy seminarium będą mieli możliwość zapoznania się z projektem „Budowanie kompetencji kluczowych a pedagogika Uniwersytetów Ludowych”, finansowanym z programu Erasmus +.
Główny cel, jaki przyświeca temu innowacyjnemu programowi, to zbadanie metodologii uniwersytetów ludowych w edukacji dorosłych, w nowoczesnej Europie. Stowarzyszenie Ziarno zaprezentuje także projekt Ekologiczny Uniwersytet Ludowy. Warto wspomnieć, że do realizacji projektu Erasmus + włączyły się Polska, Niemcy, Bułgaria, Dania oraz Szwajcaria. W seminarium biorą udział partnerzy projektu, ponad stu polskich rolników, zajmujących się produkcją żywności ekologicznej oraz czterdziestu przedstawicieli z 12 europejskich organizacji pozarządowych.
Na sobotę natomiast zapowiedziano konferencję prasową, w trakcie której będziemy mogli bliżej zapoznać się z projektem oraz sposobami produkcji żywności ekologicznej. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął starosta płocki Mariusz Bieniek.