Powiatowy Lekarz Weterynarii w Płocku poinformował, że w związku z Afrykańskim Pomorem Świń (ASF), miasto Płock zostało w całości objęte obszarem ochronnym (strefa żółta).
Zgodnie z komunikatem, na obszarze ochronnym wprowadza się następujące środki w zakresie zwalczania ASF, a także monitorowania zdrowia świń i dzików:
- posiadacze świń są zobowiązani do codziennego kontrolowania stanu zdrowia świń;
- posiadacze świń są zobowiązani do powiadomienia urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie;
- posiadacze świń są zobowiązani do powiadomienia urzędowego lekarza weterynarii/ lekarza weterynarii/ organu Inspekcji Weterynaryjnej/ Prezydenta o każdym przypadku podejrzenia wystąpienia ASF u świń, w tym podwyższenia wewnętrznej ciepłoty ciała;
- posiadacze świń są zobowiązani do przestrzegania zasad bioasekuracji, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 roku w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń;
- powiatowy lekarz weterynarii przeprowadza w gospodarstwach utrzymujących świnie, dwa razy w roku, kontrolę przestrzegania zasad bioasekuracji opisanych w przywoływanych powyżej przepisach;
- w przypadku przemieszczania świń zaopatruje się je w świadectwo zdrowia, poprzedzone badaniem klinicznym, nie wcześniej niż 24 godziny przed planowanym przemieszczeniem;
- zakazane jest karmienie dzików;
- o każdym znalezieniu zwłok dzika lub ich części należy powiadomić Prezydenta/ lekarza weterynarii/ organ Inspekcji Weterynaryjnej/ straż leśną/ leśnictwo lub nadleśnictwo/ Policję lub Straż Miejską.
W przypadku wątpliwości, można kontaktować się z Powiatowym Inspektoratem Weterynarii (ul. Piękna 6, 09-402 Płock, tel. 24 262 77 92).
Afrykański pomór świń (African Swine Fever – ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie, dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100 proc.
Zgodnie z OIE przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni).
Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.