Wielka Sobota to w Kościele rzymskokatolickim dzień wyciszenia i oczekiwania na przyjście Chrystusa. Już od wczesnych godzin porannych w kościołach, przy specjalnie przygotowanej kaplicy zwanej Grobem Pańskim, czuwają ministranci, harcerze, a niekiedy również strażacy. Nie zabrakło też święcenia pokarmów na stół wielkanocny.
W tradycyjnym koszyku wielkanocnym znajdują się potrawy, które mają znaczenie symboliczne. Jaja to symbol nowego życia, a w święconce znajdują się w postaci kolorowych pisanek. Baranek, dawniej formowany z masła lub ciasta w specjalnych formach, a obecnie cukrowy i z chorągiewką z napisem „Alleluja” lub z czekolady, to symbol zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Sól kuchenna chronić ma nas przed zepsuciem. Pozostałe potrawy mają zapewnić w kolejnym roku dobrobyt i są to najczęściej chleb, wędlina, chrzan, miód, pieprz czy babka wielkanocna lub pascha. Koszyk, najczęściej z wikliny, przystrajamy listkami bukszpanu lub borowiny.
Zobaczcie jak wyglądał ten dzień w płockich kościołach.