REKLAMA

Święconki i przygotowanie do Wielkiej Nocy. Jak wyglądało to w płockich kościołach?

REKLAMA

Wielka Sobota to w Kościele rzymskokatolickim dzień wyciszenia i oczekiwania na przyjście Chrystusa. Już od wczesnych godzin porannych w kościołach, przy specjalnie przygotowanej kaplicy zwanej Grobem Pańskim, czuwają ministranci, harcerze, a niekiedy również strażacy. Nie zabrakło też święcenia pokarmów na stół wielkanocny.

W tradycyjnym koszyku wielkanocnym znajdują się potrawy, które mają znaczenie symboliczne. Jaja to symbol nowego życia, a w święconce znajdują się w postaci kolorowych pisanek. Baranek, dawniej formowany z masła lub ciasta w specjalnych formach, a obecnie cukrowy i z chorągiewką z napisem „Alleluja” lub z czekolady, to symbol zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Sól kuchenna chronić ma nas przed zepsuciem. Pozostałe potrawy mają zapewnić w kolejnym roku dobrobyt i są to najczęściej chleb, wędlina, chrzan, miód, pieprz czy babka wielkanocna lub pascha. Koszyk, najczęściej z wikliny, przystrajamy listkami bukszpanu lub borowiny.



Zobaczcie jak wyglądał ten dzień w płockich kościołach.

Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Najchętniej dzisiaj czytane

Reklama


REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU