Już w najbliższą niedzielę, 11 listopada, płockie restauracje zaproponują nam specjalne menu w specjalnej cenie. Ma być smacznie, po polsku i rodzinnie. Wszystko to w ramach Dnia Kuchni Polskiej, która organizowana jest w Płocku drugi raz.
Na razie na liście jest kilkanaście restauracji, które przyłączyły się do akcji. Gdzie w niedzielę zjemy taniej?
- Restauracja Hotelu Starzyński – proponuje dwa specjalne zestawy obiadowe: ZESTAW I – barszcz ukraiński, pieczona golonka w piwie z podsmażaną kapustą i ziemniakami pieczonymi oraz szarlotka własnego wypieku (35 zł), ZESTAW II – krupnik staropolski, gołąbki z sosem pomidorowym, ziemniaki gotowane i surówka z ogórków kiszonych oraz szarlotka własnego wypieku (30 zł). W każdym zestawie znajdzie się hit ubiegłego roku – kompot owocowy. Można będzie skomponować również swój zestaw z zaproponowanych dań.
- Restauracja Estera (Stary Rynek 7-9) – proponuje: rosół z gęsi z makaronem własnej produkcji (9,90 zł), pieczoną kaczkę, serwowaną z gruszkami i żurawiną oraz ziemniakami z wody (25 zł), zrazy wołowe staropolskie podawane z kaszą i buraczkami (22 zł), sernik polski wg przepisu babci z gorącymi wiśniami (9,90 zł).
- Restauracja Art. Deco (Stary Rynek 17) – proponuje: czerninę z kluseczkami domowymi (6 zł), rosół z kluseczkami domowymi (6 zł), kaczkę pieczoną w sosie pomarańczowo-miodowym z jabłkiem pieczonym i ziemniakami opiekanymi (30 zł), tradycyjny schabowy z kapustą zasmażaną i ziemniakami opiekanymi (20 zł).
- Restauracja Książęca (Hotel Herman) – proponuje: pierogi z cielęciną i majerankiem podane ze smażonymi kurkami, chrupiącym bekonem i cebulką (19 zł), żurek z wędzonką i jajem z tartym chrzanem i grzybami leśnymi podany z grzanką z razowego chleba (10 zł), pierś z kurczaka nadziewana oscypkiem, suszonymi pomidorami i ogórkiem kiszonym, serwowana z sosem ze złocistych kurek, ziemniakami au gratin i puree z marchewki (29 zł), szarlotka domowa serwowana na ciepło, z gałką lodów (10 zł).
- Restauracja Naleśniki La Petite (ul. Grodzka 16) – proponuje trzy zestawy: ZESTAW I – rosół, schab z bigosem i ziemniakami z wody, deser (20 zł), ZESTAW II – rosół, karkówka z buraczkami i ziemniakami z wody, deser (18 zł), ZESTAW III – rosół, pierogi (6 szt.) 4 rodzaje do wyboru z wody lub zapiekane, deser (14 zł). Rezerwacje tel. 24 264-42-02.
- Restauracja Hotelu Tumskiego (ul. Piekarska 9) – proponuje: ZAKĄSKI – tradycyjnie podany befsztyk z jajkiem, ogóreczkiem i cebulką (17 zł), rolada ze świeżego śledzia w marynowanych warzywach (11 zł), ZUPY – rosół z kury wiejskiej z kołdunami (9 zł), żurek z białą kiełbasą i jajkiem przepiórczym (9 zł), DANIA GŁÓWNE – sandacz „po Staropolsku” podany z ziemniaki drążonymi i surówką z kiszonej kapusty (24 zł), Kotlet Tumski ze schabu w sosie borowikowym na plackach ziemniaczanych i z kiszonym ogórkiem (24 zł), DESER – sernik z rodzynkami i z gałką lodów waniliowych (12 zł). Dla gości zamawiających zakąskę, zupę, danie główne i deser kawa gratis.
- Restauracja RETRO (ul. Kwiatka 31-33) – proponuje: ZUPY – rosół (5 zł), flaki wołowe (10 zł), żur z białą kiełbasą i jajkiem (9 zł), DANIE GŁÓWNE – schabowy na kapuście z ziemniakami (15 zł), wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą podawana z ziemniakami (12 zł), golonka w miodzie i piwie z ziemniakami (22 zł), polędwiczki wieprzowe w kurkach z warzywami (25 zł), pierogi z mięsem oraz z kapustą i grzybami (9 zł), DESER – szarlotka na ciepło z lodami (8 zł).
- Pizzeria-Trattoria PRESTO Płock (Stary Rynek 6) – proponuje dwa świąteczne zestawy: ZESTAW I – zupa ogórkowa, gulasz z kaszą gryczaną i sałatką ogórkową, szarlotka (25 zł), ZESTAW II – krem selerowy, kotlety selerowo-serowe z frytkami i surówką, szarlotka (23 zł).
- Restauracja Hotelu Kawallo (Leonów 7A, Słubice) – proponuje dla każdej zamawiającej osoby na start, PÓŁMISEK na którym znajdzie się: pasztet z gęsi na sosie malinowo chrzanowym, łezki z gęsiego smalcu, ogórek kiszony, ciemny chleb wiejski, PRZYSTAWKA (do wyboru): gęsi tatar po żydowsku, masełko, wiejskie pieczywo; gęsie panierowane wątróbki na rucoli serwowane z surówką z kiszonego ogórka w cykorii; carpaccio z gęsi na miksie sałat z czosnkiem i pomidorkami chery ze struganym parmezanem; ravioli z gęsiny smażone z cukinia i papryką kolorową z odrobiną świeżego rozmarynu; Deska św. Marcina (pasztet z gęsi, gęsi pipek, półgęsek, okrasa lub smalec, marynaty); ZUPA (do wyboru): rosół z gęsi z pielmienie czosnkowym i słupkami z marchwi; żur z chrzanem na gęsinie podawany z wiejską kiełbasą i jajkiem, wiejskie pieczywo, DANIE GŁÓWNE (do wyboru): gęsie udo w glazurze z wiśni i anyżu podawane z pieczonymi ziemniakami i świeżym tymiankiem w asyście gotowanej śliwki w winie i miodzie; rolada z gęsi faszerowana grzybami podawana na czerwonej kapuście z jabłkiem oraz smażonymi kopytkami; szaszłyk z gęsich wątróbek przełożony bekonem pod sosem curry podawany na risotto warzywnym; duszona pierś z gęsi pod gruszką glazurowaną na julienne warzywnym podawana z kopertami ziemniaczano bekonowymi; gulasz z gęsich żołądków z warzywami podawany z kaszą gryczaną z bekonem w ringu i buraczkami zasmażanymi z chrzanem i miodem w grillowanym jabłku (cena zestawu 50 zł).
- Restauracja Lawenda – proponuje: żur z kiełbasą i jajkiem (7 zł), pierogi z kapustą i grzybami jak również z mięsem (12 zł), ulubiona potrawa Napoleona, czyli tarta z polskim akcentem grzybów leśnych (12 zł).
- Oberża pod Strzechą (Hotel Czardasz) – proponuje: ZUPA – krem z białych warzyw z kurkami (10 zł), DRUGIE DANIE – wieprzowinka po szlachecku (wyborna pieczeń wieprzowa w sosie własnym podawana z kopytkami i marchewką mini lazurowaną w pomarańczach – 35 zł), DESER – polskie lody biało-czerwone (14 zł). Cena w zestawie to 59 zł.
- Bar Krokiet (ul. 1 Maja 6) – proponuje dwa świąteczne zestawy: ZESTAW I – żurek staropolski z białą kiełbasą, pierogi z kapustą i grzybami zasmażane, surówka; ZESTAW II – domowy rosół z makaronem, gołąbek w sosie pomidorowym, ziemniaczki, surówka. Oba zestawy w specjalnej cenie 9,90 zł. Tel. 24 366 99 99, czynne w godz. 10-18.
- Kawiarnia Czarny Kot
- Ristorante Italiano ARTURO – Galeria Wisła
- Restauracja CORNER (Kolegialna i Kwiatka)
- Pizzeria-Trattoria PRESTO Łódź (ul. Piotrkowska 27), Łódź (ul. Piotrkowska 142) oraz Warszawa
- Browar Tumski
- Karczma Pod Strzechą.
Życzymy smacznego :)