Najsmaczniejsze produkty Mazowsza

REKLAMA

Zakończyła się szósta edycja promowania tradycyjnej żywności tytułem „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego”. W tym roku uzyskało go 16 produktów. Jakie produkty uznawane są za najlepsze?

Co roku Samorząd Województwa Mazowieckiego organizuje konkurs, promujący produkty, których wytwarzanie odznacza się wysoką jakością, często z kultywowaniem i popularyzowaniem regionalnej tradycji kulinarnej. Doceniana jest także oryginalność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Znak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego umieszczony na żywności jest wyraźną wskazówką, że jest to produkt o wysokiej jakości. Wśród tegorocznych laureatów są m.in. sójka mazowiecka, tradycyjny salceson wizytowy, ale zdecydowanie przeważają różnego rodzaju słodkości. Nagrodę otrzymały też dwa napoje – oba alkoholowe: cydr Ignaców oraz krupnik kurpiowski. Z powiatu płockiego wyróżnione zostały ciasteczka zbożowe z żurawiną Zakładów Spożywczych Malwa z Blichowa (gm. Bulkowo).

PowiązaneTematy

– Regionalna, często ekologiczna żywność cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością. Dlatego chętnie promujemy to, co wytwarzają lokalni producenci. Chcemy, by byli znani nie tylko w swojej okolicy, by rozpowszechniali bogactwo regionalnej kuchni. I wiem, że dzięki naszemu konkursowi wiele osób mobilizuje się do odtworzenia zapomnianych już smaków mazowieckich potraw – powiedział marszałek Adam Struzik. – Trzeba zaznaczyć, że w tegorocznej edycji poziom był wyrównany. Wszystkie wyroby prezentowały wysoką jakość produkcji. To miłe, że tradycja kulinarna na Mazowszu jest tak żywa.

W poprzednich pięciu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych ponad 370 produktów, z czego nagrodzonych zostało ok. 70. W tym roku wprowadzono podział na dwie grupy: producentów indywidualnych i przedsiębiorców. Pozwala to na bardziej wyrównaną rywalizację – zwłaszcza tym, którzy produkują na mniejszą skalę (koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, a także osoby fizyczne). W każdej grupie nagradzane były produkty z podziałem na kategorie: wyroby piekarnicze; wyroby cukiernicze; przetwory mięsne/produkty pochodzenia zwierzęcego; przetwory owocowe i warzywne / produkty pochodzenia roślinnego; produkty mleczarskie; miody oraz napoje.

Tegoroczni laureaci to:

grupaA grupaB

Laureaci musieli przedstawić żywność, której produkcja jest powtarzalna, udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.