piątek, 19 sierpień, 2022
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Marek Dąbrowski od kuchni: Gotowanie to sprawa pokoleniowa

przez Michał Siedlecki
26 marca 2019
189
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Dlaczego makaron to świetna baza do obiadu? Czym jest bułgarski tarator? W jakich okolicznościach smakuje nawet hamburger? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w kolejnym wydaniu „Płockiej Kuchni”, w której rozmawiamy z Markiem Dąbrowskim, prezesem Polskiej Izby Makaronu.

Pan Marek to przedsiębiorca znany w Płocku. Od 1995 roku zajmuje się produkcją makaronów.

PowiązaneTematy

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

– Naszymi głównymi odbiorcami są sieci wielkopowierzchniowe oraz hurtownie handlu tradycyjnego – opowiada o sobie Dąbrowski. – Społecznie, od kilku już kadencji, pełnię funkcję prezesa Polskiej Izby Makaronu – jest to organizacja zrzeszająca polskich producentów makaronu – dopowiada.

Prywatnie nasz bohater to dumny ojciec i dziadek oraz… pasjonat kulinariów.

Gotuję nie z przymusu, lecz z pasji

Pasję do gotowania Marek Dąbrowski wyniósł z domu rodzinnego. – Gotuję nie z przymusu, lecz z zamiłowania – mówi Marek Dąbrowski. – Od dawien dawna pasjonowałem się kulinariami, dlatego też w pewnym stopniu wyręczam w tym żonę w domu. Przy odrobinie wolnego czasu, czyli głównie w sobotę, pozwalam sobie na zabawę z kuchnią – dodaje.

Prezes Polskiej Izby Makaronu pasją do gotowania został zarażony jeszcze jako dziecko – teraz sam swoje zamiłowania przekazuje swoim dzieciom.

– Wyniosłem to z domu rodzinnego, gdyż mama była świetną kucharką – wyjaśnia pan Marek. – Od dziecka krzątałem się po kuchni i po prostu mnie tym zaraziła – wspomina.

U mnie gotowano przede wszystkim polskie potrawy

Fot. Michał Siedlecki

Na stole rodzinnym pana Marka od zawsze gościły potrawy tradycyjne. – Jeśli chodzi o smaki dzieciństwa, to u mnie w domu zarówno, w okresie prosperity, jak i kryzysu – gdzie mięso było na kartki – gotowało się tradycyjne polskie potrawy – wraca pamięcią. – Te tradycyjne smaki moja mama wyniosła z kolei ze swojego rodzinnego domu. U nas jest to sprawa pokoleniowa – przekonuje.

Właśnie dzięki tej tradycji, w biblioteczce prezesa Polskiej Izby Makaronu znajduje się wiele książek kucharskich z mnóstwem przepisów, na których bazowała mama pana Marka, a teraz opiera się on wraz ze swoją rodziną.

– Zauważyłem, że nawet syn zaraził się pasją do gotowania – śmieje się. – Najwyraźniej w pamięci utkwił mi kotlet mielony z ziemniaczkami i buraczkami oraz tradycyjny schabowy z kapuchą – dodaje.

Kalafiorowi i brokułom mówię stanowcze nie

Marek Dąbrowski lubi przebywać w kuchni: gotować, kosztować i przygotowywać potrawy. Nasz rozmówca jest też otwarty na nowe smaki. – Nie jestem wybredny, na ogół jem wszystko – tłumaczy. – Najbardziej jednak smakują mi potrawy z kaczki, szczególnie czarnina i pieczona kaczka z burakami i żurawiną – tłumaczy.

Od tej reguły są jednak pewne ustępstwa. – Do tej pory nie mogę się przekonać do kalafiora i brokułów. Staram się ich nie jeść, chyba, że są to minimalne ilości, jedynie w formie dekoracji – zdradza nasz rozmówca.

Pomimo tej niechęci do brokułów, prezes Polskiej Izby Makaronu z chęcią sprawdza nowe dania – czasem całkowicie w ciemno.

– Odwiedzam restauracje, w których serwowane są dania regionalne. W Gnieźnie udało mi się skosztować potrawy typowe dla kuchni litewskiej. W okolicach Poznania natomiast trafiłem na restaurację, gdzie można było wybrać sobie rybę, która zaraz po wyłowieniu z basenu była na świeżo przyrządzana i serwowana na stół – opowiada.

W trasie smakuje nawet Big-Mac

Marek Dąbrowski wyznaje zasadę, że kuchnia ma być dobra, smaczna i zdrowa. Ta zasada aktualna zarówno w domu, jak i podczas wyjazdów prywatnych i służbowych. Są jednak pewne odstępstwa.



– Staram się unikać jedzenia typu fast-food, choć czasem i Big-Maca zjem po drodze – zdradza szeptem. – Posmakowała mi też specyficzna kuchnia chińska, którą spróbowałem podczas wizyty w Hongkongu. To dania, które nie każdemu Europejczykowi przypadną do gustu – dopowiada.

Ta specyficzność, o której mówił w rozmowie z nami Dąbrowski, polega na jej różnorodności. – Na przykład w Hongkongu serwowane są potrawy kuchni koreańskiej. Mi ona posmakowała, a szczególnie tradycyjna kaczka po seczuańsku – wyjaśnia Marek Dąbrowski.

Rajem dla jego podniebienia jest również kuchnia bułgarska. – Co roku spędzam wakacje w Bułgarii i przyznam się szczerze, że zafascynowała mnie tamtejsza kuchnia. Zasmakowałem w takich potrawach jak kawarma, która jest daniem składającym się z mięsa i warzyw. Lubię też znaną na całym świecie sałatkę szopską oraz tarator, który pełni funkcję bułgarskiego chłodnika – wymienia.

Tajemniczo brzmiący tarator to chłodnik przyprawiony aromatycznymi, regionalnymi ziołami, m.in. czubricą. – Będąc w Bułgarii, namawiam również na spróbowanie placka z białym serem o nazwie banica – zachwala Dąbrowski.

Makarony to świetna baza do potraw

Nasz bohater to prezes Polskiej Izby Makaronu, dlatego też nie mogło zabraknąć pytania: ziemniaki czy makaron?

– Na ogół jestem „kartoflarz”, bo bardzo lubię ziemniaki, ale makaron również. Najmniej smakują mi potrawy z kaszy, poza gryczaną. Makarony są natomiast świetną bazą do potraw – przekonuje.

Według pana Marka, makarony to dobra i zdrowa alternatywa dla ziemniaków. – Proszę zauważyć, że kuchnia włoska bazuje głównie na nich. Polecam makarony w różnych formach, zarówno pełnoziarniste, jak i te z pszenicy durum. Uważam, że makaron ugotowany al dente jest korzystny dla człowieka i jego potrzeb odżywczych. Wbrew powszechnej opinii, dobrze ugotowany makaron nie tuczy, wystarczą odpowiednie dodatki – zapewnia.

Zalety makaronu będą mogli poznać państwo sami. Bazą potrawy, na którą przepis zdradził bohater tego wydania „Płockiej Kuchni” jest właśnie makaron.

Ekspresowy makaron z tuńczykiem Marka Dąbrowskiego

Składniki:

  • tuńczyk z puszki w zalewie własnej,
  • makaron,
  • suszone pomidory,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka śmietany,
  • pietruszka, bazylia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Na oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie dodać odsączonego tuńczyka oraz posiekany ząbek czosnku. Po chwili rozdrabniamy rybę na patelni i smażymy ją do uzyskania odpowiedniej temperatury. W międzyczasie gotujemy makaron – tak, by był al dente.

Do tuńczyka dodajemy posiekaną pietruszkę, bazylię, łyżkę śmietany oraz suszone pomidory. Całość pozostawiamy na chwilę na ogniu, by składniki i smaki dobrze się połączyły.

Na koniec do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany i odsączony makaron. Całość mieszamy i wydajemy.

Życzymy smacznego!

Share100Tweet37
Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię
Płocka Kuchnia

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

10 marca 2020
Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]
Rodzina i Społeczeństwo

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

9 lutego 2020
Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami
Płocka Kuchnia

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

17 grudnia 2019
Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji
Płocka Kuchnia

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

3 grudnia 2019
Pokaż Więcej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Najchętniej dzisiaj czytane

Policja jest pewna – to było podpalenie [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Policja jest pewna – to było podpalenie [ZDJĘCIA]

18 sierpnia 2022
Miasto planuje przebudowę ulic na Starym Mieście. Jednej chce przywrócić dawny wygląd
Biznes i Gospodarka

Zamknięta ulica na Starym Mieście. Jakie wyznaczono objazdy?

18 sierpnia 2022
Uwaga na linki o wygranej z ORLENU – to oszustwo!
Bezpieczeństwo

Uwaga na linki o wygranej z ORLENU – to oszustwo!

28 kwietnia 2021
Zaatakował maczetą, zostawił krwawiącego mężczyznę na ulicy
Bezpieczeństwo

Zaatakował maczetą, zostawił krwawiącego mężczyznę na ulicy

17 sierpnia 2022
Zaatakował pracownika ochrony nożem. Jest opinia biegłych
Bezpieczeństwo

Zaatakował pracownika ochrony nożem. Jest opinia biegłych

17 sierpnia 2022
Myślał, że zarobi na kryptowalutach. Stracił ponad 200 tys. zł
Bezpieczeństwo

Myślał, że zarobi na kryptowalutach. Stracił ponad 200 tys. zł

18 sierpnia 2022
WOPR już strzeże kąpieliska w Grabinie [FILM, ZDJĘCIA]
Komunikaty

Podpłockie kąpielisko znów czynne!

16 sierpnia 2022
Strażnicy miejscy wybili szybę w aucie. W środku zamknięty był pies
Bezpieczeństwo

Strażnicy miejscy wybili szybę w aucie. W środku zamknięty był pies

17 sierpnia 2022
Pokaż Więcej

Reklama


REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje