niedziela, 22 maj, 2022
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Marcin Radomski od kuchni: Gotowanie to nasz obowiązek wobec brzucha!

przez Michał Siedlecki
20 listopada 2018
273
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Czy sushi może być lepsze od swojskiego schabowego? Dlaczego idealną odpowiedzią na głód jest kurczak? I czy swojska grochówka może naładować organizm? Odpowiedzi poznamy w rozmowie z Marcinem Radomskim, biegaczem amatorem, organizatorem wielu imprez sportowych, w tym „Biegu w Swetrze”.

Nasz rozmówca określa siebie mianem sportowca-hobbysty. – Jestem biegaczem amatorem. Zawodowo zajmuję się marketingiem oraz organizacją imprez sportowych, pracując w MOSiR Płock – mówi o sobie Marcin Radomski.

PowiązaneTematy

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

Z racji zainteresowań, Marcina Radomskiego możemy zobaczyć na dużych wydarzeniach biegowych oraz na starcie skromniejszych tras. W Płocku jest również znany z organizowania imprez sportowych, m.in. „Biegu w Swetrze”, który odbył się jakiś czas temu. Wziąć udział w nim mogli wszyscy, szczególnie całe rodziny.

Sport to zdrowie, które łatwiej utrzymać stosując dobrą dietą. Czy zatem biegacz, nawet amator, powinien umieć gotować? Bez wątpienia! Dlatego też Marcin potrafi poradzić sobie z garnkiem i patelnią.

– Gotowanie to z całą pewnością obowiązek. To powinność nasza wobec żołądka. Nie oznacza to jednak, że musi być to obowiązek przykry – śmieje się w rozmowie z nami.

Choć Marcin nie jest zawodowym kucharzem, to z powodzeniem daje sobie radę w kuchni. Można go określić mianem kulinarnego samouka.  – Oczywiście, czasem gotuję. Unikam jednak przygotowywania jakichś wymyślnych dań – wyjaśnia nasz rozmówca.

Filet z kurczaka na milion sposobów i regeneracyjna… grochowa!

Fot. Archiwum prywatne Marcina Radomskiego

Radomski podchodzi zatem do gotowania niezwykle użytkowo.  Posiłek musi być smaczny, ale przede wszystkim powinien pożywić nasz organizm. Ten warunek spełnia w stu procentach drób, dostarczając jednak – przy odpowiednim spreparowaniu – także przyjemnych doznań smakowych.

– Najczęściej przygotowuję różne wariacje na temat piersi z kurczaka. Przygotowuję je na wszelkie możliwe sposoby. Często przyrządzam też jaja – wymienia biegacz.

Formę idealnej energii dla organizmu, który ładuje jego baterie spełnia także… grochówka! – Często wyjeżdżam na zawody, w zasadzie co tydzień. Tam na stole gości nieśmiertelna zupa grochowa. Jest serwowana jako posiłek regeneracyjny, z racji olbrzymiej pożywności – wyjaśnia Marcin Radomski.

Tradycyjna grochowa to przykład ulubionych potraw Radomskiego.  – Uwielbiam domową kuchnię, w szczególności tradycyjnego schabowego! W ogóle moje smaki to kuchnia tradycyjna, domowa – zapewnia nasz rozmówca.

W podróży zdarza się i fast-food

Grochówka, narodowy kotlet schabowy, kurczak i jajka – to bez wątpienie smaki bliskie Marcinowi. Od tej reguły są jednak odstępstwa i to odległe – tak bardzo, jak duży dystans dzieli Polskę od… Japonii.

– Choć nigdy nie odmówię schabowego, to czasem lubię coś innego, bardziej egzotycznego. Przykład? Lubię sushi. Nie unikam poznawania oryginalnych smaków – przekonuje bohater tego wydania „Płockiej Kuchni”.

Radomski nie stroni zatem od kuchni regionalnej, zdarza mu się także złamać zasady diety i skosztować zakazanych przez wielu sportowców fast-foodów. – Fast-foody pojawiają się czasem, kiedy jestem w drodze – potwierdza. – Podróży kulinarnych jest jednak więcej. Nad morzem nigdy nie odmawiam sobie świeżej i pysznej ryby. Także tam zdarzyło mi się zjeść coś wykwintnego, co kulinarnie mnie zaskoczyło. Były to eskalopki – wspomina.

Jednak przepis, który Marcin Radomski poleca naszym czytelnikom jest mniej wymyślny, niż eskalopki. To shoarma z kurczaka z ryżem i sałatką w stylu greckim.

Shoarma z kurczaka Marcina Radomskiego

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka,
  • jedna papryka
  • czosnek
  • mieszanka ulubionych ziół
  • przecier pomidorowy

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawy według gustu, np. paprykę, czosnek i zioła. Wszystko wkładamy do miski i zalewamy olejem oraz przecierem pomidorowym. Tak przyprawione mięso smażymy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kiedy całość zrobi się miękka, a kurczak się zarumieni, potrawa jest gotowa. Najlepiej smakuje podana z ryżem i sałatką. Idealna jest ta na bazie sera fety, oliwek i kaparów, które wymieszane są z miksem sałat.
Życzymy smacznego!

Share173Tweet42
Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię
Płocka Kuchnia

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

10 marca 2020
Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]
Rodzina i Społeczeństwo

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

9 lutego 2020
Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami
Płocka Kuchnia

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

17 grudnia 2019
Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji
Płocka Kuchnia

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

3 grudnia 2019
Pokaż Więcej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Najchętniej dzisiaj czytane

Wypadek w powiecie płockim. Jedna osoba ranna, są utrudnienia
Bezpieczeństwo

Wypadek w powiecie płockim. Jedna osoba ranna, są utrudnienia

21 maja 2022
Nowe płockie nabrzeże. Jak wygląda i co o nim sądzą mieszkańcy?
Wydarzenia

Wodniacki piknik w Płocku. Będą szanty, rejsy po Wiśle i zwiedzanie lodołamacza

20 maja 2022
Rodzina i Społeczeństwo

W ZUS czekają pieniądze na wakacje. Można skorzystać do września

17 maja 2022
Półmaraton Dwóch Mostów. Tym razem biegamy po obwodnicy
Bezpieczeństwo

Tragedia podczas imprezy biegowej. Nie żyje kobieta

20 maja 2022
Poseł z okręgu płocko-ciechanowskiego miał poważny wypadek. Wylał się na niego hejt
Bezpieczeństwo

Poseł z okręgu płocko-ciechanowskiego miał poważny wypadek. Wylał się na niego hejt

20 maja 2022
Zamiast stacji paliw będzie łąka. Jaką funkcję pełni w mieście? [FILM, ZDJĘCIA]
Rodzina i Społeczeństwo

Zamiast stacji paliw będzie łąka. Jaką funkcję pełni w mieście? [FILM, ZDJĘCIA]

20 maja 2022
Znamy szczegóły wypadku w gm. Drobin. Dwie osoby trafiły do szpitala [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Znamy szczegóły wypadku w gm. Drobin. Dwie osoby trafiły do szpitala [ZDJĘCIA]

20 maja 2022
Wypożyczali sprzęt i wstawiali go do lombardu. Oszukali tak kilka osób
Bezpieczeństwo

Wypożyczali sprzęt i wstawiali go do lombardu. Oszukali tak kilka osób

20 maja 2022
Pokaż Więcej

Reklama


REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje