Z okazji pierwszego dnia chińskiego Nowego Roku, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił przebadać restauratorów, serwujących dania kuchni zagranicznych. Kontrolerzy ruszyli w Polskę i przebadali 181 placówek. Żadna kontrola nie zastąpi jednak czujności samych konsumentów.
Jak wygląda taka kontrola? Pracownicy UOKiKU dokonują zakupu kontrolowanego, a podane danie badają następnie w swoich laboratoriach. Nieprawidłowości nie zawsze oznaczają przeterminowany czy zepsuty produkt. Inspektorzy natknęli się np. na cielęcinę, która w rzeczywistości była wieprzowiną, a ser feta zastępowano tańszym zamiennikiem. Częstym uchybieniem są też za małe porcje. Łącznie wystawiono kary i mandaty na ponad 25 tysięcy złotych.
Urząd przygotował też krótką listę wskazówek, jakie powinniśmy wziąć pod uwagę przy wyborze restauracji, serwującej potrawy kuchni zagranicznych:
- Dokładnie poznaj ofertę. Cennik powinien być zaprezentowany w miejscu ogólnodostępnym. Oprócz cen, powinien zawierać informację, co składa się na dane danie.
- Restaurator musi cię poinformować o dodatkowym doliczeniu usługi kelnerskiej. Czasami zdarza się to w przypadku dużych grup. Jeśli tego nie zrobił, masz prawo odmówić zapłaty za serwis.
- Wszystkie oferowane dania muszą być dokładnie opisane. Nie wystarczy zatem informacja „danie dnia” – restaurator musi jeszcze podać, co to konkretnie jest.
- Zwracaj uwagę na alergeny. Przy nazwie potrawy musi się znaleźć spis czynników, które mogą wywoływać reakcje uczuleniowe.
- Zawsze reklamuj niewłaściwą jakość, jak choćby brak oliwek na pizzy, jak i same usługi. Jeśli kelner zapewnił, że zamówienie będzie gotowe w ciągu kwadransa – musi je w tym czasie dostarczyć.
Wszelkie nieprawidłowości u restauratorów możecie zgłaszać u wojewódzkich inspektorów Inspekcji Handlowej. W Płocku Delegatura Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Płocku znajduje się przy ul. Kolegialnej 15. Uwagi można zgłaszać też telefonicznie (24 262 71 24) oraz mailowo (ih_plock@wiih.org.pl).
Przydarzyła Wam się nierzetelna obsługa w płockich lokalach gastronomicznych?
Źródło: UOKiK.gov.pl
Dobre pytanie. Nierzetelna obsługa? Może nie ale obrzydliwe pizze już na pewno. W sumie jest jedno czy góra dwa miejsca gdzie można normalnie coś zamówić.