środa, 6 sierpnia, 2025
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
#PetroNews
11 °c
Plock
slide 1 to 2 of 2
7 ° sob.
8 ° niedz.
Reklama
  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
#PetroNews
11 °c
Plock
slide 1 to 2 of 2
7 ° sob.
8 ° niedz.
Reklama
#PetroNews
Reklama
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Bożena Wernik od kuchni: Gotuję specyficznie

by Michał Siedlecki
15 października 2018
45
SHARES
646
VIEWS
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Dlaczego zioła w kuchni są bardzo ważne? Jak duże znaczenie w jedzeniu ma estetyka stołu? I dlaczego smak marchewki może być niezapomniany? Odpowiedzi między innymi na te pytania w kolejnym wydaniu „Płockiej Kuchni”, w którym rozmawiamy z Bożeną Wernik, szefową Gminnej Biblioteki Publicznej oraz Gminnego Ośrodka Kultury w Słupnie.

Bożena Wernik to szefowa dwóch instytucji kultury w gminie Słupno. Jest dyrektorką Gminnej Biblioteki oraz GOK-u, w którym toczy się kulturalne życie miejscowości. Prywatnie jest żoną i mamą dwóch dorosłych córek: Oli oraz Mai.

Reklama

– Rodzina jest dla mnie najważniejsza, a najbliżsi dają mi siłę i wsparcie w trudnych chwilach – przyznaje w rozmowie z nami. – Kocham zwierzęta, mam dwie suczki: Kolę i Mikę oraz kotkę przytulaskę – Meliskę – śmieje się.

Nasza rozmówczyni razem z mężem tworzą swój ogród – przygotowany, jak zapewnia, z pasji. – Kocham moje roślinki, często mówię do nich i pieszczotliwie głaszczę listki – zdradza pani Bożena. – Ogród jest dla mnie oazą i wytchnieniem. W gorszych chwilach, kiedy mam zły dzień, kupuję kolejną roślinkę do ogrodu i dobry nastrój wraca natychmiast – dopowiada.

Mówią, że w kuchni radzę sobie dobrze

Pasja do prowadzenia ogrodu z całą pewnością sprzyja pysznemu gotowaniu. Wszak to z niego można czerpać pełnymi garściami w kulinariach. Ogród to idealny dom dla pysznych i zdrowych warzyw czy owoców.  I tak zaiste jest – choć z małymi wyjątkami.

– Moje gotowanie jest bardzo specyficzne – zdradza w rozmowie z nami szefowa GOK-u w Słupnie. – Nie używam w ogóle cebuli, czosnku i pora. Nie znoszę aromatu tych warzyw. Dla wielu osób jest to wręcz niemożliwe. Zapewniam jednak, że da się je z powodzeniem zastąpić – śmieje się.

Co zatem zamiast nich? Przede wszystkim zioła! – Używam ich bardzo dużo. W swoim ogrodzie mam warzywniak, a w nim rabatę ziołową. Zbieram i suszę swoje ziołowe skarby, często rozdaję je, dzieląc się tymi cudownymi aromatami – zachwala.

Pani Bożena gotuje smacznie i aromatycznie. Jak mówią jej najbliżsi i znajomi, w kuchni radzi sobie wyśmienicie. Jednak nie ma się czemu dziwić. Dobry smak nasza rozmówczyni pamięta jeszcze z lat dzieciństwa.

– Kiedy myślę o tych chwilach, czuję smak duszonej przez mamę marchewki – był cudowny – wspomina. – Ten smak wciąż jest przeze mnie niedościgniony. Może kiedyś się uda – dodaje z uśmiechem.

W podróży stawiam na potrawy regionalne

Fot. Archiwum prywatne Bożeny Wernik

Pani Bożena to też zapalony podróżnik. Wyprawy te to jednak nie odległe wojaże. To najczęściej poznawanie ojczyzny. Podróże często zamieniają się w wypady kulinarne.

– Wspólnie z mężem jesteśmy zakochani w Polsce powiatowej, niemal w każdy weekend wyruszamy w naszą kolejną, małą podróż do innego miasteczka. Podczas podróży stawiam na potrawy regionalne, nowe smaki i inspiracje, choć jestem z tym bardzo ostrożna, bo jak wspomniałam, cebula, czosnek i por mnie ogranicza – dopowiada.

Pomimo tych obostrzeń, szefowa GOK-u jest otwarta na nowe doznania smakowe. – Jeśli mam okazję jeść gdzieś coś nowego, czego jeszcze nie jadłam, robię to. Co więcej, próbuję później to samo odtworzyć we własnej kuchni, nawet mi się udaje! – śmieje się.

Jestem zwolenniczką kuchni tradycyjnej

Poznawanie „Polski powiatowej” idealnie wpisuje się w gust kulinarny pani Bożeny. – Jestem zwolenniczką tradycyjnej polskiej kuchni – mówi stanowczo. – Rosół i schabowy to klasyka, kurczak duszony na maśle z marchewką są przepyszne – przekonuje.

Te potrawy często goszczą zatem na stole naszej rozmówczyni. Równie często na rzeczonym stole występuje też jego nienaganna prezencja. – Moi goście wiedzą, że estetyka stołu i podawanych potraw jest dla mnie bardzo istotna. Z wielką dokładnością celebruję dekorację stołu – zdradza Wernik.

Na stole są drapowane woale, serwety, kwiaty, bywają kasztany i inne dodatki. – Bo my jadamy również oczami – puentuje rozmowę pani Bożena, podając przepis na zupę dyniową. – Gotuję ją od niedawna. Jesień to doskonała pora na potrawy z dyni – stwierdza na koniec.

Zupa z dyni Bożeny Wernik

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu
  • 2 dynie,
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • imbir

Przygotowanie:

Dynie obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, w którą kroimy także ziemniaki i marchewkę. Warzywa ugotować w bulionie do miękkości. Tak przygotowaną bazę ostudzić i zblendować.

Do zupy dodać śmietanę, sok z cytryny, startą gałkę muszkatołową i imbir. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Przed podaniem posypać prażonymi pestkami z dyni.

Życzymy smacznego!

Fot. Archiwum prywatne Bożeny Wernik

Share45Tweet25

Reklama

Aktualności

Romani Rat 2025: Płock ponownie rozbrzmi muzyką romską

Regaty Omega ORLEN Cup [FILM, ZDJĘCIA]

Fundacja ORLEN buduje społeczność absolwentów programu Bona Fide

Płocka Pływalnia Podolanka zostanie ponownie otwarta

Rusza przetarg na przebudowę dwóch płockich ulic

Sławomir gwiazdą Dni Gostynina. Będą też didżeje, piknik średniowieczny i Silent Disco

Polityka

Manifestacja „Migranci mile widziani” w Płocku. Przyszło niewiele osób

„Migranci mile widziani” – wydarzenie w Płocku. Lewica również odpowiada na protesty Konfederacji

Konfederacja protestuje przeciwko imigracji. Demonstracja również w Płocku [FILM, FOTO]

Wioletta Kulpa: „Najważniejsze jest bezpieczeństwo mieszkańców” [PODCAST]

Maciej Krajewski: Swoje życie związałem z Lewicą [PODCAST]

Wicepremier w Płocku. Wojsko wraca na teren powiatu płockiego

Bezpieczeństwo

Policjanci odnaleźli porwanego mężczyznę w polu kukurydzy

Samotny mężczyzna umarł, pies został w mieszkaniu

Strażacy z pasją i historią. Wyjątkowy film o jednostce OSP

Pożar składowiska śmieci. Spłonęła część hałdy [FOTO]

Zderzenie osobówki z szynobusem. Przejazd zablokowany

Pijany przyjechał na płocką komendę. Jak to się skończyło? [FILM]

Sport

Regaty Omega ORLEN Cup [FILM, ZDJĘCIA]

Płocka Pływalnia Podolanka zostanie ponownie otwarta

Międzynarodowy turniej piłki ręcznej w ORLEN Arenie!

Żeglarze ruszą do rywalizacji na Wiśle w Płocku. Czas na Omega ORLEN Cup

Wisła Płock zaskakuje w Częstochowie. Zwycięstwo z Rakowem

ORLEN Wisła Płock i Puma łączą siły. Są też mocne transfery

  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje
Polityka plików Cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.