Będą mieli swój studencki skwer. Sami go wybudują

0

Studenci Politechniki Warszawskiej w Płocku postanowili sami zagospodarować plac przy ul. Łukasiewicza w Płocku. Opracowali i złożyli zamiar wykonania robót budowlanych i już zaczęli prace.

Fot. Koło Naukowe Budownictwa Konstruktor

Fot. Koło Naukowe Budownictwa Konstruktor

– Od lipca wchodzimy na tereny zielone Politechniki przy ul. Łukasiewicza. Będziemy budować Skwerek studencki – tłumaczyli studenci, wyjaśniając, że inicjatywa związana jest z 50-leciem Filii Politechniki Warszawskiej w Płocku. A ta rocznica już wkrótce, bo w zbliżającym się roku akademickim.

Na pomysł stworzenia wyjątkowej przestrzeni dla studentów wpadli i postanowili go zrealizować członkowie Koła Naukowego Budownictwa „Konstruktor”.

Fot. Koło Naukowe Budownictwa Konstruktor

Fot. Koło Naukowe Budownictwa Konstruktor

Skwerek studencki będzie służył rekreacji: znajdą na nim ławeczki, żeby zamiast na korytarzu, odpoczywać na świeżym powietrzu. Jedną z nich zaprojektowano dość osobliwie. – Umieszczona w centralnym miejscu Skweru ławka odwzorowuje logo Filii Politechniki Warszawskiej w Płocku – wyjaśnia Aleksandra Brzóska z „KNB Konstruktor”. – Przy okazji jubileuszu naszej uczelni, pragniemy pokazać wszystkim jej wyjątkowy symbol – dodaje.

Docelowo nad projektem będą współpracować aż cztery płockie koła naukowe. Skwerek będzie bowiem pełnił nie tylko funkcję użytkową, ale i stanie się przestrzenią do badań dla Koła Naukowego Inżynierii Środowiska, które zbada wpływ odpadu z oczyszczalni ścieków na rozwój roślin ozdobnych.

Fot. Koło Naukowe Budownictwa Konstruktor

Fot. Koło Naukowe Budownictwa Konstruktor

Być może obiekt zostanie też rozbudowany i wzbogacony o dodatkowy element, jakim jest podświetlenie ławki – cyrkla w zasilane solarnie. – Mamy już wstępną koncepcję tej instalacji, a do jej realizacji dojdzie, jeśli znajdzie się dodatkowy sponsor – mówią członkowie „Konstruktora”. Wykonanie tego przedsięwzięcia mogłoby być zrealizowane w przyszłości przez Koło Naukowe Mechaników Rotor z Filii Politechniki, pod opieką specjalisty w dziedzinie fotowoltaiki uczelni. Wszystko zostanie udokumentowane przez Koło Naukowe Fotografii i Filmu. – To niepowtarzalna okazja do integracji środowiska kół naukowych zrzeszonych w Studenckim Centrum Nauki – przyznaje Aleksandra Brzóska.

Jak tłumaczy przewodnicząca Koła Naukowego Budownictwa “Konstruktor”, celem projektu jest zacieśnianie współpracy między firmami budowlanymi i studentami. – Dzięki temu przedsięwzięciu powstaje możliwość rozwoju młodych naukowców, ich kompetencji miękkich oraz poszerzenie wiedzy z zakresu budownictwa zdobytej podczas zajęć, a za razem ugruntowanie ich pozycji na rynku pracy – wymienia.

Fot. Koło Naukowe Budownictwa Konstruktor

Fot. Koło Naukowe Budownictwa Konstruktor

Jak na razie chęć współpracy wyraziło sześć organizacji, które zostaną – podobnie jak każdy partner projektu – uwiecznione na pamiątkowej tablicy, zaplanowanej na Skwerku. – Jesteśmy wdzięczni za dotychczasową współpracę i liczymy na jej kontynuację. Chcemy też w ten sposób zachęcić jak najszersze grono osób do działania na rzecz swojego środowiska. To po prostu się opłaca, ponieważ rozwijamy się, prowadząc sami pasjonujący nas projekt. Wiatrem w żagle jest dla nas wsparcie wspaniałych specjalistów z naszej uczelni. Mamy dostęp do najlepszego źródła wiedzy, z tego zwyczajnie trzeba skorzystać! – podsumowuje Aleksandra Brzóska.

Uroczyste otwarcie skweru zaplanowano na 3 października, czyli dzień Inauguracji roku akademickiego 2016/17. Wsparcie finansowe tego przedsięwzięcia zapewnili JM Rektor Politechniki Warszawskiej, Mazowiecka Okręgowa Izba Inżynierów Budownictwa, Centrum Ogrodnicze Rolmarket oraz Betoniarnia MiK Cekanowo.

 

Podziel się.

Patronat i artykuły sponsorowane w PetroNews.pl


Warto Przeczytać

Rentgen showtime
0

Tytuł brzmi groźnie? Nie martwcie się, nie będziemy pełnić roli urzędu skarbowego czy ZUS-u. Nie…


Ostatnie Informacje