Prokuratura w firmie Olewników. Zbada czy było podpalenie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po noworocznym pożarze w Zakładach Mięsnych Olewnik-Bis w Świerczynku (gm. Drobin), sprawę przejęła Prokuratura Okręgowa w Płocku. Zbada, czy zdarzenie było spowodowane, awarią, podpaleniem czy też innymi czynnikami.

Śledztwo dotychczas prowadziła Prokuratura Rejonowa w Sierpcu. Teraz przejęła je płocka prokuratura, która zbada różne wątki i możliwości przyczyn powstania pożaru. Jak poinformowała Iwona Śmigielska-Kowalska, rzecznik płockiej prokuratury, w trakcie śledztwa przesłuchano już kilkadziesiąt osób, przede wszystkim pracowników, którzy byli tego dnia w firmie. Zabezpieczono również nagrania z monitoringu.

Właściwie od razu po pożarze było wiadomo, że śledztwo poprowadzi prokuratura. Straty są zbyt duże, stworzone zostało także zagrożenie życia ludzkiego. Właściciele wyceniają rozmiar zniszczeń na około 100 mln zł. Czynności procesowe w tej sprawie przekazano policji.

Będzie postępowanie prokuratorskie w sprawie pożaru zakładów mięsnych Olewnik?

– W niniejszej sprawie będzie prowadzone śledztwo z art. 163 par. 1 kk dot. sprowadzenia zdarzenia, które zagraża życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w znacznych rozmiarach w postaci pożaru (pkt1) – powiedziała nam rzecznik prokuratury.

Wiadomo już, że w wyniku pożaru spłonęło około 300 ton wyrobów mięsnych, magazyny kartonów i wyrobów gotowych, a także pomieszczenia biurowe.

13 stycznia, w piątek, spółka wydała komunikat.

W związku z nadzwyczajną sytuacją o charakterze kryzysowym w Zakładach Mięsnych Olewnik-Bis Sp. z o.o. w Świerczynku wynikającą z pożaru zakładu produkcyjnego, Zarząd Spółki wraz z powołanym Sztabem Kryzysowym prowadzi wytężone i nieprzerwane prace nad ustaleniem harmonogramu dalszych czynności w Zakładzie, mających na celu jak najszybsze przywrócenie sprawności produkcyjno-sprzedażowej Spółki.

W dniach 16-20 stycznia 2017 r. Zarząd Spółki zarządza przestój Zakładu Pracy w poszczególnych działach:

  • Wszystkie Działy Produkcji, Dział Technologii, Dział Zapewnienia Jakości – w całości.
  • Działy Sprzedaży – w wyznaczonym indywidualnie zakresie (poszczególni Pracownicy zostaną zawiadomieni przez swych Przełożonych).
  • Działy Marketingu, Działy Wsparcia produkcji i sprzedaży, Działy Ekonomiczno-Finansowe, Działy Personalne i BHP, Działy Wsparcia technicznego i informatycznego – w wyznaczonym indywidualnie zakresie (poszczególni Pracownicy zostaną zawiadomieni przez swych Przełożonych).

Pracownicy w czasie przestoju pozostają w gotowości do pracy, będąc w kontakcie z bezpośrednim przełożonym.

Zarząd Spółki Zakłady Mięsne “Olewnik-Bis” Sp. z o.o.

Zakłady Mięsne Olewnik wstrzymują produkcję

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji