REKLAMA

REKLAMA

Zmarł pacjent z wirusem świńskiej grypy. 30 km od Płocka

REKLAMA

Portal kontakt24.tvn24.pl poinformował o śmierci 34-letniego pacjenta szpitala w Gorzewie (pow. gostyniński), u którego wykryto wirus świńskiej grypy. Odizolowano już część pracowników i pacjentów szpitala, wprowadzono też zakaz odwiedzin.

Przeczytajrównież

Jak podaje Kontakt 24, to pielęgniarka epidemiologiczna poinformowała gostyniński sanepid o śmierci jednego z pacjentów szpitala w Gorzewie. Badania wirusologiczne wykazały, że mężczyzna był zakażony wirusem AH1N1, co potwierdziła Maria Wróblewska, szefowa Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gostyninie.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

Zmarły mężczyzna to 34-letni mieszkaniec powiatu płockiego. Do szpitala zgłosił się 2 lutego, zmarł 3 lutego. Sanepid nie ma jednak jeszcze pewności, czy to wirus był bezpośrednią przyczyną śmierci. Szpital natychmiast wdrożył odpowiednie procedury – odizolowano pacjentów i pracowników szpitala, którzy mogli mieć kontakt z zakażonym, podano im również leki antywirusowe, a na terenie oddziału pulmonologicznego wprowadzono zakaz odwiedzin.

To kolejny przypadek śmierci pacjenta z wirusem AH1N1 w ostatnich dniach w Polsce. Dwoje pacjentów z tym wirusem zmarło niedawno w Centrum Onkologii w Gliwicach (woj. śląskie). W szpitalach w Gliwicach i Jaworznie przebywa już 16 osób z tym wirusem, wykryto go również u 12 mieszkańców województwa pomorskiego.

Czym jest wirus AH1N1?

„Świńska grypa” to mutacja wirusa grypy typu A, powodująca zachorowania o często ciężkim, a nawet śmiertelnym przebiegu. Zakażeni rozsiewają wirusy w okresie od 1-6 dni przed pojawieniem się objawów choroby i do 7 dni po ustąpieniu objawów.

Zakażenie przenosi się drogą kropelkową, przez kontakt z osobą zakażoną, poprzez kontakt z przedmiotami (np. klamki, poręcze, uchwyty w środkach komunikacji miejskiej) zanieczyszczonymi wydzieliną z dróg oddechowych chorego, dużo rzadziej drogą krwiopochodną.




Na zachorowanie najbardziej narażone są osoby, które mają obniżoną odporność – dzieci do 2. roku życia, osoby po 65. roku życia czy przewlekle chorzy, np. astmatycy, cukrzycy, osoby chore na serce. Ale ostrożność powinny zachować także osoby często przebywające w dużych skupiskach ludzi.

Jak zapobiec zakażeniu?

Najlepszym sposobem jest zaszczepienie się – szczepionka zacznie działać 2-3 tygodnie po jej przyjęciu. Bardzo ważna jest także higiena, ponieważ dokładne umycie rąk w ciepłej wodzie, co najmniej przez 20 sekund, zabija wirusy grypy.

Warto też wzmocnić odporność – należy jeść dużo świeżych warzyw i owoców oraz produktów, które zawierają przeciwutleniacze, jak pomidory, szpinak, czerwona kapusta, jagody, morele. Warto pić zieloną herbatę, przeciwutleniacze zawiera również czerwone wytrawne wino. W podniesieniu odporności pomagają także kwasy omega-3, zawarte w rybach morskich czy w orzechach. Co ważne, badanie udowodniły, że obniżoną odporność mają osoby, które śpią mniej niż 7 godzin na dobę.

Objawy świńskiej grypy

Świńską grypę trudno rozpoznać, ponieważ jej objawy są niemal identyczne, jak przy „zwykłej” grypie. Najbardziej charakterystyczne to: kaszel, gorączka, dreszcze, bóle mięśniowe i kostne, ból gardła, ból w okolicy ucha, poczucie rozbicia i brak siły, brak apetytu. Często pojawiają się również katar, nudności, wymioty, biegunka.

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Komentarze 1

  1. Marek says:

    Ten człowiek który zmarł, wcześniej leżał w Płocku w szpitalu na płucnym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU