czwartek, 21 wrzesień, 2023
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • OgłoszeniaNowość
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
No Result
View All Result
PetroNews
PetroNews

REKLAMA
Home Sport Lotniczy Płock

Wojciech Bógdał od kuchni: parówkom stanowczo dziękuję

przez Michał Siedlecki
16 września 2014
44
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Jaką kuchnię preferuje Wojciech Bógdał? Z jakim smakiem mistrzowi Europy w slalomach motoparalotniowych kojarzy się dzieciństwo i jak gotuje się w małym namiocie? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w kolejnej części naszego cyklu „Płocczanie od Kuchni”.

PowiązaneTematy

Zmiany w Kodeksie pracy. Czy obowiązkowe będzie podawanie wynagrodzenia w ogłoszeniu o pracę? [ANKIETA]

Jest projekt ustawy, umożliwiającej aborcję płodu z wadami letalnymi. Czy to powstrzyma protesty?

30 października 2020
Płocczanie, pomimo deszczu, licznie świętowali Dzień Latawca [ZDJĘCIA]

Płocczanie, pomimo deszczu, licznie świętowali Dzień Latawca [ZDJĘCIA]

5 października 2020
Kolejne mistrzostwo na koncie Wojtka Bógdała. Wygrał, pomimo awarii

Kolejne mistrzostwo na koncie Wojtka Bógdała. Wygrał, pomimo awarii

21 września 2020
Wojciech Bógdał niezwyciężony! Zdobył kolejny tytuł Mistrza Polski

Wojciech Bógdał niezwyciężony! Zdobył kolejny tytuł Mistrza Polski

24 sierpnia 2020

Nie wszyscy gotują, ale za to z kuchnią każdy z nas ma coś wspólnego – wszyscy musimy przecież jeść. Jakie potrawy lubią płocczanie? Jakie wspomnienia związane z kuchnią mają politycy? Co gotują aktorzy? Kto jest na diecie, a kto zajada się golonkami? Nasz cykl przybliży Wam znanych i nieznanych płocczan „od kuchni”. A może stanie się też inspiracją do kuchennych wojaży?

Dzisiejszym bohaterem cyklu „Płocczanie od Kuchni” jest Wojciech Bógdał – student Politechniki Warszawskiej w Płocku, a jednocześnie Mistrz Europy w slalomach motoparalotniowych, dwukrotny drużynowy Mistrz Świata i podwójny wicemistrz Polski w slalomach i konkurencjach klasycznych.

Wojtek Bógdał z paralotniarstwem związany od trzeciego roku życia, za sprawą swojego ojca Dariusza, który zajmuje się fotografią i filmem lotniczym. W 2013 roku Wojtek wszedł do grona najlepszych pilotów motoparalotniowych. W tym roku zdobył tytuł indywidualnego Mistrza Europy w slalomach i drużynowego Mistrza Świata w konkurencjach klasycznych.

Lubię kuchnię delikatnie ostrą…

Wojciech Bógdał, jak każdy profesjonalny sportowiec, swoje życie dzieli na czas przed i po zawodach. Do każdego z tych okresów dostosowana jest kuchnia naszego rozmówcy. Lecz nie zawsze tak było. Dzieciństwo mistrza Europy, który uczył się w Płocku, jak każdego z nas, to także kulinaria. Jedzenie, którymi raczony był paramotolotniarz w młodości, to dania polskie, serwowane przez jego mamę. – Od zawsze lubiłem dania delikatnie ostre – wspomina Wojtek w rozmowie z nami. – Lubiłem potrawy dobrze doprawione. Polskie, lecz unowocześnione. Generalnie jadłem to co wszyscy. Jakieś zacierki, pierogi… Lubiłem wszystko, co gotowała mama – dodał.

Do ulubionych smaków z dzieciństwa należały też naleśniki – zarówno te klasyczne z dżemem, twarogiem, jak i te z nutellą. Nasz rozmówca uwielbiał też placki ziemniaczane.

Teraz smakołyki podawane przez rodzicielkę Wojtka przegrały z jego największą pasją – motoparalotniarstwem. Jak wyznał Bógdał, jego jadłospis uległ diametralnej zmianie. W codzienności naszego bohatera pojawiają się co prawda jeszcze potrawy z rodzimej kuchni, a mama nadal raczy Wojtka frykasami, lecz zostały one odpowiednio zmodyfikowane. – Przed zawodami staram się jeść mniej, a częściej – zdradził absolwent Jagiellonki. – Sięgam wtedy po rzeczy, które dostarczają organizmowi jak najwięcej wartości odżywczych. Dużo warzyw i owoców. Jak najwięcej pełnoprawnych potraw. Zamiast parówek wolę zjeść kabanosa – dodał.

Tydzień przed zawodami odstawiam Coca-Colę

Przygotowania do zawodów Wojciech Bógdał zaczyna od odstawienia fast-foodów. – Wystarczy odstawić Coca-Colę i 1,5 kg spada – śmieje się Wojtek podczas rozmowy z nami. – W okresie przygotowawczym stronię od słodkich napojów. Jem też wtedy rzeczy najbardziej wartościowe. Tylko takie rzeczy się nie odkładają i nie zamieniają w tłuszcz. To ważne, bo w tym sporcie ważny jest każdy kilogram – zdradził.

Reżim żywieniowy zmienia się po zawodach. Wówczas przychodzi rozluźnienie i nadrabianie zaległości. – Tak, po zawodach jem wszystko co się da i wszystko na co mam ochotę – wyznał. – To cały dzień nieskrępowanego jedzenia. Wtedy jem kebaby, pizze, wszelkiego rodzaju kuszące głupoty. Trzeba nadrobić to, co się straciło. I jest to nadrabianie bardzo przyjemne – śmieje się.

Rzeczone fast-foody pojawiają się jednak w menu naszego bohatera niezwykle rzadko. Ulubione smaki Wojtka Bógdała reprezentują bowiem grupę potraw szeroko pojętych jako prawidłowe i właściwe nawyki żywieniowe. Sportowiec uwielbia owoce morza, jest też fanem dobrego sushi. – Niestety, sushi jest drogie, lecz warto spróbować – zachwalał w rozmowie z nami. – Lubię kuchnię mieszaną: polską i zagraniczną. Nieważne jest przecież jej pochodzenie, a smak – dodał.

Gotuję z tego, co można trzymać w namiocie

Wojtek stroni jednak od patelni, a gotuje przede wszystkim podczas zawodów. Jest to wtedy kucharzenie niezwykłe, bo czynione w warunkach iście spartańskich. – Na zawodach gotuje się to, co da się trzymać w namiocie – zdradził. – Ideałem jest lodówka i jakaś kuchenka turystyczna. Wtedy można trochę potworzyć. Zrobić jajecznicę, tosty, czy usmażyć schabowego. Zabieram patelnię i robię wszystko, co smakuje mi najbardziej, a jest w miarę proste – przyznał.



Wojciech stara się, by potrawy podczas zawodów były jak najprostsze, nie idzie jednak na łatwiznę i zupkom chińskim mówi zdecydowane „nie”. – Nie jadam ich z dwóch powodów. Pierwszy: są maksymalnie niezdrowe. Drugi, ważniejszy, wszystkie dania z paczki blokują organizm – powiedział podczas rozmowy z nami. – Bez nich lata się lżej. A przynajmniej mi jest lżej na duchu – śmieje się nasz rozmówca.

Mistrz Europy w slalomach motoparalotniowych choć, jak sam przyznaje, bardzo lubi kuchnię polską, to w klasykach rodzimej gastronomi znalazł smaki znienawidzone. – To może wydawać się dziwne, ale nie lubię kapusty kiszonej – zdradził w rozmowie z nami. – Nie lubię jej w żadnej postaci, także jako bigos. Nie lubię też ogórków kiszonych – dodał po chwili.

Co zamiast tego? Surówki i sałatki! – Najbardziej lubię te z rodzynkami i ananasami, ważne, by były bez majonezu. Są o niebo lepsze od bigosu – przekonywał. I właśnie przepisem na jedną z sałatek mistrz z Płocka podzielił się z naszymi czytelnikami.

[tabs]
[tab title=”Sałatka z orzechami Wojtka Bógdała”]

Składniki:

-średnia  pierś z kurczaka,
-puszka kukurydzy,
-puszka czerwonej fasoli,
-puszka orzeszków ziemnych solonych,
-puszka ananasów w plastrach,
-100 g rodzynek,
– 2-3 łyżki majonezu,
– 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka należy ugotować tylko w osolonej wodzie. Następnie należy ją wystudzić i pokroić na drobne kawałki. Odcedzić kukurydzę, a fasolę przepłukać przegotowaną, zimną wodą. Plastry ananasa pokroić w nie za drobną kostkę. Rodzynki opłukać i namoczyć w wodzie przez około pół godziny. Po upływie tego czasu wszystkie składniki należy ze sobą połączyć. Dodać orzeszki ziemne, majonez oraz jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka minut.

Życzymy smacznego![/tab]
[/tabs]

Share18Tweet11


REKLAMA
Kolejny Artykuł
To już pewne. Marek Owsik na prezydenta!

To już pewne. Marek Owsik na prezydenta!

Sezon motocyklowy hucznie zakończony

Murek: Nie jesteśmy wrogami mieszkańców Płocka!

Pełną piersią – bezpłatne warsztaty dla matek z Płocka

Pełną piersią - bezpłatne warsztaty dla matek z Płocka

Warszawska Masa Krytyczna

Rowerowy raj dla płocczan

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama



REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Ogłoszenia
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje