Płocki Inspektor Sanitarny ogłosił w środę, że woda zasilająca Wyszogród nie nadaje się bezpośrednio do spożycia. Wykryto bakterie grupy coli. Mieszkańcy muszą dokonać przegotowania trwającego parę minut.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku wydał 8 października komunikat w sprawie warunkowej przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, pochodzącej z wodociągu publicznego Wyszogród.
Badaniach jakości wody pochodzącej z wodociągu publicznego Wyszogród, w punkcie poboru: Stacja Uzdatniania Wody Wyszogród, ul. Szkolna 16, 09-450 Wyszogród, stwierdzono obecność bakterii grupy coli – 1 w 100 ml wody, gdy wartość parametryczna to 0 w 100 ml wody.
– Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do przygotowywania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt – ogłosił Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku.
UWAGA
Wodę należy gotować przez 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet. Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Zarządca wodociągu podjął czynności naprawcze mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294).
Informacje dotyczące jakości wody do spożycia są dostępne na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Płocku oraz pod nr telefonu:
- od 7:30 do 15:05 – (24) 367 26 52,
- po godzinie 15:05 do 20:00 w tygodniu oraz w sobotę i niedzielę w godzinach 10:00-15:00 na telefon alarmowy – 609 817 331.


