Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofywaniu ze sklepów partii produktu „Hamburger drobiowy classic” marki Morliny. Powodem jest wykrycie w nich bakterii Salmonella Enteritidis.
Jak ostrzega GiS, spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Stąd konieczność wycofania produktu ze sklepu i ostrzeżenia dla osób, które już zakupiły produkt Morlin.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: „Hamburger drobiowy classic”, 250 g
- Numer partii: 6350221255
- Należy spożyć do: 06.04.2022
- Producent: Animex Foods Sp. z o. o. ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa, Oddział w Opolu, 45-410 Opole, ul. Drobiarska 4, WNI 16610501.
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała już o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną w Opolu, która rozpoczęła postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym. Dotychczas ustalono, że na stanach magazynowych zakładu nie ma już kwestionowanej partii, a zakład „podjął niezwłoczne działania w zakresie wycofania partii”. Poinformował też sieci handlowe, do których dystrybuował towar o natychmiastowym wycofaniu go z obrotu.
Producent rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął działania, mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Ponieważ jednak termin przydatności do spożycia mija 6 kwietnia, możliwe, że zakupione hamburgery są jeszcze u konsumentów, którzy zakupili zainfekowany towar.
GiS zaleca, aby nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Dodaj swój komentarz