czwartek, 23 marzec, 2023
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Sylwester Ziemkiewicz od kuchni: Cenię polską kuchnię

przez Sylwia
5 września 2016
188
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Jakie smaki z dzieciństwa najlepiej zapadły w pamięci najmłodszego wójta powiatu płockiego? Jaką potrawę potrafi ugotować i gdzie najchętniej jada? W kolejnej odsłonie Płockiej Kuchni porozmawiamy z Sylwestrem Ziemkiewiczem, wójtem gminy Radzanowo.

Zawodowo od 10 lat związany jest z samorządem Gminy Radzanowo. Pracę rozpoczynał jako pracownik działu inwestycji. W ostatnich wyborach zwyciężył w walce o fotel wójta gminy. Jak sam przyznaje, bycie samorządowcem pochłonęło go bez reszty, ale kiedy w końcu udaje mu się opuścić urzędowy gabinet, chętnie wybiera się do kina. Uwielbia też spędzać czas z żoną i dziećmi – czteroletnią Zuzią i rocznym Gabrysiem.

Jadłem dwa obiady dziennie

Jakie potrawy z dzieciństwa najlepiej zapamiętał nasz rozmówca? – Smaki mojego dzieciństwa to przede wszystkim kuchnia tradycyjna – przyznaje wójt. – Do dzisiaj wspominam rosół z kury z domowymi kluseczkami, oczywiście ręcznie robionymi. Bez tradycyjnego schabowego nie było niedzielnego obiadu. Ale mój numer jeden wśród potraw, to kluski ziemniaczane z twarogiem, cebulką i skwareczkami. Bardzo też lubiłem wersję odsmażaną na patelni ze śmietaną. Musiały być wówczas mocno dosolone, o ostrym i wyrazistym smaku. To proste i niepowtarzalne danie, do którego chętnie wracam – przyznaje Sylwester Ziemkiewicz.

sylwester_ziemkiewicz (2)Po takim opisie potraw stwierdzamy, że wójt Radzanowa raczej nie był niejadkiem… – Zdecydowanie nie – śmieje się nasz rozmówca. – Lubiłem jeść. W dzieciństwie bywały takie dni, że potrafiłem zjeść dwa obiady dziennie. Mój dom rodzinny był wielopokoleniowy. Mama i babcia, mistrzynie w kuchni, gotowały jednak osobno. Niekiedy było tak, że pierwsze danie jadłem u babci, a drugie u mamy. Zawsze rano chodziłem do jednej i pytałem, co na obiad, a potem sondowałem sytuację u drugiej, i w ten sposób dokonywałem wyboru – zdradza pan Sylwester.

Jak przyznaje, mieszkanie z babcią miało swoje plusy, jemu na pewno dało bardzo duże możliwości smakowania wielu różnych potraw.

Już wiemy, że w domu wójta królowała typowo polska kuchnia. A jak jest dzisiaj? Czy inne smaki mogą konkurować z tradycyjnym, polskim obiadem? – Rzeczywiście, tradycyjne polskie potrawy były w moim domu codziennością – wspomina Sylwester Ziemkiewicz. – Pamiętam, że zawsze obiad był dwudaniowy – zupa i drugie danie. Do dziś uwielbiam polską kuchnię, ale lubię też włoskie smaki – przyznaje. – Dobra lasagne’a czy spaghetti carbonara, no i oczywiście pizza, to zdecydowanie moje ulubione potrawy – dodaje wójt.

Lubię zjeść na mieście

Z racji wykonywanego zawodu, panu Sylwestrowi pewnie często zdarza się jeść poza domem. Czy osoba przyzwyczajona do tradycyjnej kuchni jest w stanie wybrać coś dla siebie z menu płockich restauracji?



– Jestem wielkim fanem jedzenia na mieście, zawsze to jakaś odmiana – zdradza nasz rozmówca. – Ale rzeczywiście, często wybieram jakieś danie kuchni polskiej, chodząc do restauracji w jednej z naszych płockich galerii. Będąc na mieście, lubię wpaść na pizzę, coś grillowanego czy też dobrego burgera, ale nie takiego z sieciówki. Od około roku w ogóle nie jadam w miejscach typu fast food i raczej mnie tam nie ciągnie – dodaje.

W dzieciństwie gotowały mama z babcią, a kto teraz przygotowuje potrawy dla pana Sylwestra? – W naszym domu gotuje żona, Ola, i muszę przyznać, że świetnie jej to wychodzi. A jak coś dobrze funkcjonuje, to nie ma sensu tego zmieniać – śmieje się Sylwester Ziemkiewicz. – Tak naprawdę to muszę przyznać, że nie jestem mistrzem gotowania. Mam kilka dań, które potrafię przygotować, ale robię to okazjonalnie. Potrafię zrobić domowego burgera, a za swoje popisowe danie uważam jajecznicę ze szczypiorkiem i pomidorami – kończy wójt Radzanowa.

[tabs]
[tab title=”Jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorami”]

Składniki:

  • jajka (najlepiej wiejskie, prosto od gospodarza, ilość zależy od osób i apetytu, średnio przyjmujemy 2 jajka na jedną osobę)
  • szynka
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • świeży szczypior
  • pomidorki, jeden duży lub dwa małe, w zależności od ilości jajek.

Wykonanie:
Najpierw drobno pokrojoną szynkę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Następnie dodajemy roztrzepane trzepaczką jaja. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy garść drobno posiekanego szczypiorku i pokrojone pomidorki. Danie proste, szybkie i smaczne. Smacznego![/tab]
[/tabs]

Share159Tweet12
Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Kuchenne rewolucje w Płocku. Jak przebiegała metamorfoza?

Kuchenne rewolucje w Płocku. Jak przebiegała metamorfoza?

4 listopada 2022
Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

10 marca 2020
Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

9 lutego 2020
Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

17 grudnia 2019
Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

3 grudnia 2019
Katarzyna Słomkowska od kuchni: Kulinaria to jest sztuka

Katarzyna Słomkowska od kuchni: Kulinaria to jest sztuka

19 listopada 2019
Pokaż Więcej
Kolejny Artykuł
Warto wiedzieć więcej – ZUS radzi

W poniedziałki ZUS będzie czynny dłużej

Wielki sukces płockiej Jutrzenki

I Turniej Piłki Ręcznej Kobiet jeszcze we wrześniu

Absolwenci dawnego liceum – wasz kolega organizuje zjazd!

Chodziliście do Liceum Pedagogicznego? Pan Wojciech organizuje zjazd

Kierowcy ostrożniej – samochód w rowie

Kierowcy ostrożniej - samochód w rowie

Komentarze 1

  1. SYKARIUSZ says:
    6 lat temu

    Człowieku, weź się okop….niezbędnikiem…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama


REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje