REKLAMA

Salmonella w kurczaku z marketu. GIS ostrzega przed spożyciem

REKLAMA

Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej, wykryto Salmonella Enteritidis w jednej z partii produktu „Świeży filet z piersi kurczaka”, sprzedawanym przez sieć Biedronka.

Jak wyjaśnia GIS, co prawda mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Dlatego GIS wydał 23 listopada br. decyzję administracyjną, zobowiązując Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex, czyli producenta wyrobu „Świezy filet z kurczaka” do wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku i jej zablokowania, zakazano też używania do produkcji innych środków spożywczych lub wprowadzania do obrotu. Zakład produkcyjny zobowiązano do podjęcia działań, w celu określenia przyczyn wystąpienia bakterii Salmonella Enteritidis w tym produkcie, do przeglądu procedur nadzoru nad dostawcami oraz przeglądu procedur mycia i dezynfekcji obszarów produkcyjnych w celu zapobieżenia zanieczyszczeniom krzyżowym produktów.

Ponieważ mięso było przeznaczone do sprzedaży w sieci sklepów Biedronka, spółka Jeronimo Martins Polska S.A. zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu, co monitorują organy urzędowej kontroli żywności.



Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: Świeży filet z piersi kurczaka MAP
  • Numer partii: 793921
  • Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021
  • Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o., ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04033902
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn

A co, jeśli już ktoś kupił ten produkt?

– Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – zaleca GIS.

źródło: GIS
źródło: GIS
źródło: GIS

Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Kolejny Artykuł

Komentarze 4

  1. Gość says:

    Nic dziwnego, że sraczki dostałam ja i moje psy po zjedzeniu kurczaka z biedronki.

  2. Ada says:

    Nigdy nie kupię nic w biedronce. Nawet za darmo nic bym nie wzięła.

  3. Anonim says:

    Biedronka jak i Lidl wyłączają lodówki i zamrażarki na noc, potem ma nie być Salmonella Enteritidis?
    Oszczędności na prądzie sprawiają, że znaczna część ludzi ma potem problemy.
    PRZEZ NOC MROŻONKI I INNE PRODUKTY SIĘ ROZMRAŻAJĄ , POTEM PRZYCHODZI PIERWSZA ZMIANA WŁĄCZA SPRZĘT I ABAROT SIĘ WSZYSTKO MROZI!!!!!!!!!!!!!!!

    • Szok says:

      To rłumaczy stan lodów. W biedronce wiele razy zdarzyło mi się kupić lody, które ewidentnie były już rozmrożone i zmrożone. Myślałem, że tak długo stały przy rozładunku, a tu się okazuje, że sami wyłączają zamrażarki :-/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

REKLAMA


  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU