Remont kamery pruskiej, zlokalizowanej przy ul. Kolegialnej, w której swoją siedzibę miał Mazowiecki Urząd Wojewódzki, zakończy się w przyszłym roku. – Ten urząd będzie bez wątpienia przyjazny, zarówno dla wszystkich klientów, jak i dla samych pracowników – powiedział prezydent Płocka, Andrzej Nowakowski, podczas wtorkowego spaceru po budynku przyszłego urzędu.

We wtorek, 19 października, właśnie w remontowanym budynku Urzędu Wojewódzkiego odbyła się konferencja prasowa, podczas której dziennikarze zostali oprowadzeni po tym zabytkowym obiekcie i sami na własne oczy mogli przekonać się jak postępują prace, w przedostatnim, trzecim etapie robót.

I jak się okazało, przedostatni etap remontu tego budynku realizowany jest konsekwentnie i powoli dobiega końca. W tym roku na realizację tego projektu przekazano 7 mln zł, a cały koszt remontu budynku szacuje się na 17,2 mln zł. Inwestycję sfinansuje Mazowiecki Urząd Wojewódzki, a miasto pełni rolę organizatora zastępczego.

Do wykonania zostały jeszcze między innymi prace wykończeniowe, zagospodarowanie terenu, czy też przeszklone ściany za kwotę około 3-4 mln zł, które na wszystkich piętrach spowodują wrażenie dużo większej przestrzeni.

– Wiemy już, że ta kwota jest wstępnie zarezerwowana w budżecie Urzędu Wojewódzkiego na przyszły rok i czeka jedynie na zatwierdzenie jej przez Sejm – powiedział ścian wiceprezydent Płocka, Jacek Terebus.

Obiekt ten, także dzięki współpracy z konserwatorem zabytków, odzyska swoją funkcjonalność i jak przystało na zabytek, zostanie należycie wyeksponowany.

Wyraźnie zaprezentowane zostaną także przebijające się przez nowoczesność obiektu elementy zabytkowe. Jednym z nich będzie około 30 ze 150 metrów kwadratowych starych polichromii na klatkach schodowych. Nie będą to jednak malowidła przedstawiające postaci czy też motywy sakralne, a po prostu różne wzory. Pozostałe stare polichromie nie zostaną zniszczone, będą jedynie przykryte kartonowo-gipsowymi ściankami. Kolejnymi historycznymi elementami budynku, które zostaną w nim ponownie wykorzystane, będą belki stropowe. Będzie ich jednak zaledwie 50 ze wszystkich 150 zachowanych, ponieważ tylko tyle nadawało się do rekonstrukcji.

Ciekawostką jest, że obiekt będzie posiadał łazienki z prysznicami, tak aby mogli z nich skorzystać pracownicy urzędu, przyjeżdżający do pracy rowerem.

Zakończenie całej inwestycji zaplanowano na jesień 2016 roku.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji