Projekty jaru Brzeźnicy za 130 tys. zł. Zobacz, jak może wyglądać ten teren

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ratusz pod koniec roku rozwiązał konkurs na projekt jaru Brzeźnicy, czyli blisko 170-hektarowego obszaru, ciągnącego się od osiedla Skarpa aż do Trzepowa. Wygrały dwa projekty, które zajęły pierwsze i drugie miejsce, a ich autorzy otrzymali w sumie 130 tys. zł. Teraz specjalna firma zajmie się analizą przedstawionych pomysłów.

Projekty jaru Brzeźnicy można było oglądać do ostatniego dnia stycznia w holu przed aulą urzędu miasta. Wtedy też na miejscu pojawiła się przewodnicząca sądu konkursowego, Jolanta Przygońska, która omawiała zwycięskie prace. – Ten jar to taki “zielony ring” Płocka [ring w znaczeniu obwodnicy – przyp. red.]– mówiła Przygońska i chwaliła ratusz za to, że aktywnie włącza mieszkańców w realizację tej inwestycji. – Tę akcję można nazwać “Płock moich marzeń”, bo tak naprawdę każdy może wypowiedzieć swoje zdanie na temat tych projektów. To bardzo istotny element partycypacyjny – stwierdziła Przygońska. – Natomiast to, że mamy kilka prac, pozwoli wybrać ratuszowi konkretne wytyczne do projektu.

Jar Brzeźnicy ma pięć kilometrów długości i blisko 170 hektarów powierzchni. Jest to naturalny i niezurbanizowany obszar, który oddziela osiedla mieszkaniowe Płocka od terenów, które charakteryzuje ciągły rozwój przemysłu. – To bardzo ważny teren w tym mieście – mówiła przewodnicząca sądu konkursowego, Jolanta Przygońska. – Uporządkowanie tych okolic będzie zachętą dla mieszkańców do tego, żeby aktywnie z nich korzystali – dodała. Przewodnicząca przyznała, że była w jarze Brzeźnicy i teraz jest to miejsce, w które sama by się nie wybrała. – To są piękne tereny, ale jest tam mnóstwo rzeczy do uporządkowania.

Wracając do konkursu – do ratusza wpłynęło pięć prac. Pierwsze miejsce zajął projekt Joanny Jaskułowskiej z Łodzi. – Projekt został nagrodzony za szczególne podejście do walorów przyrodniczych i krajobrazowych jaru rzeki Brzeźnicy – uzasadniał sąd konkursowy. Kapituła chwaliła pracę za połączenie wody, dzikiej natury i ludzi w jedną harmonijną całość. Projekt przedstawiony przez łodziankę przewiduje też rekonstrukcję młyna wodnego, który według sądu konkursowego, będzie stanowił ważny element wodnego parku i ekologiczno-kulturalnej ścieżki edukacyjnej. Zwycięska praca otrzymała nagrodę w wysokości 70 tys. zł.

Drugie miejsce zajęła praca zespołu autorskiego z Kielc, która przewidywała bardzo innowacyjne inwestycje, m.in. przydrzewne kładki zawieszone na wysokości kilku metrów. Wykonawcy tego projektu otrzymali 50 tys. zł. Teraz ratusz zdecyduje, jak będzie wyglądał ostateczny projekt na zagospodarowanie jaru Brzeźnicy, a specjalna firma zajmuje się od kilku dni analizą przedstawionych pomysłów i będzie konfrontować je z oczekiwaniami mieszkańców.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji