Zamknij

Mariola gotuje: Żeberka wołowe w sosie barbecue

13:29, 18.10.2016 Aktualizacja: 13:29, 18.10.2016 ok. 1 min. czytania
1
Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca...

Jesień wydaje się, że chce nas rozczarować. W taką szarą i mokrą aurę najlepiej założyć grube skarpety, bluzę z kapturem, owinąć się w koc i przeczekać z kubkiem herbaty imbirowej.

Jedzenie też musi nas rozgrzać. I taki jest dzisiejszy przepis na żeberka - bezkompromisowy smak, idealnie miękkie mięso, apetyczny wygląd. Żeberka w ciemnym, błyszczącym sosie powstałym z ananasa, śliwek i ketchupu, pachnącym dymem i owocami - to moja jesienna propozycja.

W niedzielę, 23 października, pragnę Państwa zaprosić do Jednodniowej Restauracji, gdzie z licznym już gronem przyjaciół serwować będziemy równie rozgrzewające, choć bardziej swojskie dania, jak: czarnina, kluski ziemniaczane z twarogiem, bigos, fasolkę po bretońsku. Zapraszamy!

Wierzę, że słońce o nas nie zapomniało!

Mariola Rączkowska mariolagotuje@gmail.com


Robert Denst

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wołowych
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz w ziarnach

Sos BBQ:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka ananasa
  • 100 g śliwki wędzonej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 150 ml sosu worcester
  • 1 łyżka cukru
  • 0,7 ml dobrego ketchupu


Robert Denst

Żeberka włóż do garnka i zalej gorącą wodą; dodaj przyprawy i duś wolno pod przykryciem 2,5 godziny. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż. Dodaj ananasa i wędzone śliwki; chwilę smaż. Dolej syrop ananasowy z puszki i resztę składników.

Zagotuj, po czym dokładnie zblenduj i przetrzyj sos przez sito, by był gładki, bez grudek. Z podanych składników wyjdzie ponad litr sosu. Połowę wykorzystasz do żeberek, a połowę przelej do gorącego słoika i zamknij - będzie na później.


Robert Denst

Miękkie żeberka przełóż do naczynia do zapiekania, zalej sosem barbecue i zapiecz około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe.

Podaj z surówką z kapusty i chrzanu z pieczonymi ziemniakami. Można użyć żeberek wieprzowych, ale trzeba skrócić czas duszenia do około godziny.

Smacznego!

(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze [1]

komentarz(1)

0 0

Ananas i śliwki? Bez kitu? ogarnij się kobieto

00:21, 24.02.2018
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu petronews.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@petronews.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%