poniedziałek, 4 lipiec, 2022
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Piotr Szpakowicz od kuchni: Kulinaria to sztuka, do której potrzebne jest serce

przez Agnieszka Stachurska
4 listopada 2014
48
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Jaką kuchnię preferuje Piotr Szpakowicz? Dlaczego to pomidorówka jest dla niego królową polskich zup? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w kolejnej części naszego cyklu „Płocczanie od Kuchni”.

PowiązaneTematy

Kto weźmie udział w ZooNocy? Poznaliśmy najfajniejszy wierszyk

Chcecie spędzić noc w płockim zoo? Mamy zaproszenie!

Znów zanocujemy w płockim zoo. Gościem specjalnym będzie znany aktor

Aligatorzyca Marta obchodzi 92. urodziny. Płockie ZOO zaprasza na imprezę

Nie wszyscy gotują, ale za to z kuchnią każdy z nas ma coś wspólnego – wszyscy musimy przecież jeść. Jakie potrawy lubią płocczanie? Jakie wspomnienia związane z kuchnią mają politycy? Co gotują aktorzy? Kto jest na diecie, a kto zajada się golonkami? Nasz cykl przybliży Wam znanych i nieznanych płocczan „od kuchni”. A może stanie się też inspiracją do kuchennych wojaży?

Dzisiejszym gościem Płockiej Kuchni jest Piotr Szpakowicz – inżynier budownictwa, który ukończył też studia podyplomowe z zarządzania i marketingu oraz zarządzanie nieruchomościami. Płocczanie mogą pamiętać go z funkcji radnego, którą pełnił w latach 2006-2010, pracował także w płockim ogrodzie zoologicznym. Teraz prowadzi własną działalność gospodarczą – jako inspektor oraz kierownik budowy jest odpowiedzialny za realizację inwestycji. Prywatnie preferuje aktywny i zdrowy tryb życia – regularnie biega i gra w piłkę nożną. Kibicuje też piłkarzom nożnym Wisły Płock oraz szczypiornistom SPR Wisły Płock, dopingując ich w trakcie meczu.

Trzypokoleniowa piramida smaków

Jak wyglądało kulinarne dzieciństwo pana Piotra? – Wychowałem się w tradycyjnej, trzypokoleniowej polskiej rodzinie, razem mieszkali dziadkowie, rodzice i ja z siostrą – mówi były radny. – Moje dzieciństwo to czas, kojarzący się z niepowtarzalnymi rodzinnymi potrawami. Do dziś pamiętam niezwykły smak i aromat krówek, które przygotowywała moja babcia. W długie i zimowe popołudnia nastrój poprawiał mi rozpływający się w ustach ryż z cynamonem, który przygotowywała mi mama – wspomina z uśmiechem. Wydaje się, że nasz rozmówca jako dziecko uwielbiał słodycze. – Tak, moim pysznym wspomnieniem z dzieciństwa są również lody ambrozja, oferowane wówczas przez kawiarnię Hortex, która mieściła się przy ulicy Tumskiej – przyznaje.

Jednak nie tylko słodkości pamięta pan Piotr z dzieciństwa. – Zdecydowanie najwyraźniej wspominam potrawy przyrządzane przez babcię, która cechowała się wybitnym poczuciem smaku – wspomina płocki inżynier. – Moim numerem jeden jest pomidorówka z przygotowywanym przez babcię własnoręcznie makaronem. Nieustannie próbuję odtworzyć ten smak, jednak bezskutecznie. Trudno powiedzieć w czym tkwiła magia tej zupy – Piotr Szpakowicz nie ukrywa żalu z tego powodu.

Największy wpływ na kształtowanie się smaku naszego rozmówcy miała rodzina. – W dzieciństwie zarówno rodzice, jak i dziadkowie starali się zaszczepić we mnie nawyki dobrego odżywiania i miłości do dobrego jedzenia. Nauczono mnie również, że kulinaria to sztuka, do której potrzebne jest serce – zdradza.

Jestem otwarty na nowe smaki

Wiemy już, że kuchnia dzieciństwa mocno wpłynęła na wspomnienia byłego radnego, a jak jest obecnie? – Preferuję kuchnię polską, jednak jestem otwarty na poznawanie nowych smaków i eksperymentowanie – wyznaje pan Piotr. – Mimo, że lubię tradycyjne przepisy, zawsze staram się dodać coś od siebie – dodaje.

W rodzinie Szpakowiczów generalnie je się zdrowo. – W naszej lodówce nie może zabraknąć świeżego soku pomarańczowego – zdradził nasz rozmówca. – Niestety, ostatnio w Płocku pomarańczowy to kolor, na który jest… przesilenie, więc chyba na razie z niego zrezygnuję – dodał Piotr Szpakowicz, mrugając porozumiewawczo.

Nie rezygnuje za to z tradycji, wyniesionych z domu rodzinnego. – Nauczono mnie, że posiłek to najważniejszy moment w ciągu dnia. Jest to czas, który można spędzić z rodziną, czas kiedy wyłączamy telefony i mamy możliwość spokojnej rozmowy. Zatem posiłki zwykle jadam w domu, z rodziną – przyznaje pan Piotr, dodając, że czasem jednak zdarza mu się zaprosić żonę z córkami na kolację do restauracji.

Najczęściej jednak, zwłaszcza w ciągu dni roboczych, to żona Piotra przygotowuje posiłki. – Wynika to z charakteru naszej pracy – wyjaśnia głowa domu. – Jednak w weekendy z chęcią przygotowuję obiad dla całej rodziny. Czasami pomaga mi w tym moja starsza córka, w której próbuję obudzić zamiłowanie do gotowania. Cieszę się, że podczas wspólnego gotowania mamy szansę spędzić miło czas i poznać się jeszcze lepiej – mówi z uśmiechem.

To właśnie w m.in. posiłkach znajduje odzwierciedlenie zamiłowanie do zdrowego trybu życia. – Jeśli gotuję, to dbam o to, by na talerzu nie zabrakło warzyw. Danie, które najbardziej smakuje mi i mojej rodzinie, to pieczony łosoś z aromatycznym szpinakiem.
I to właśnie tym przepisem Piotr Szpakowicz postanowił podzielić się z naszymi czytelnikami.

[tabs]
[tab title=”Pieczony łosoś z aromatycznym szpinakiem”]
Składniki:
– ok. 0,5 kg łososia (może być ze skórą)
– 0,5 kg szpinaku mrożonego
– czosnek
– oliwa
– pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Łososia myjemy i obsuszamy, następnie skrapiamy cytryną i oliwą. Dzielimy rybę na 4 kawałki i zawijamy w folię aluminiową. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W czasie, gdy łosoś się piecze, przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek (ok. 3 ząbki przeciśnięte przez praskę). Podsmażamy. Dodajemy szpinak i dusimy ok. 12 minut. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Upieczonego łososia wykładamy na talerz, ozdabiając go szpinakiem.
Smacznego![/tab]
[/tabs]

Share19Tweet12
Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Znów zanocujemy w płockim zoo. Gościem specjalnym będzie znany aktor
Konkursy

Kto weźmie udział w ZooNocy? Poznaliśmy najfajniejszy wierszyk

28 czerwca 2022
Znów zanocujemy w płockim zoo. Gościem specjalnym będzie znany aktor
Konkursy

Chcecie spędzić noc w płockim zoo? Mamy zaproszenie!

22 czerwca 2022
Znów zanocujemy w płockim zoo. Gościem specjalnym będzie znany aktor
Rodzina i Społeczeństwo

Znów zanocujemy w płockim zoo. Gościem specjalnym będzie znany aktor

1 czerwca 2022
88 urodziny aligatorzycy Marty! Płockie zoo zaprosiło na imprezę
Wydarzenia

Aligatorzyca Marta obchodzi 92. urodziny. Płockie ZOO zaprasza na imprezę

18 maja 2022
Pokaż Więcej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Najchętniej dzisiaj czytane

Nie żyje mężczyzna, który wypadł z kajaka na Jeziorze Górskim
Bezpieczeństwo

Nie żyje mężczyzna, który wypadł z kajaka na Jeziorze Górskim

3 lipca 2022
Nocna akcja na Wiśle. Przewróciła się łódka, wypadli za burtę [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Nocna akcja na Wiśle. Przewróciła się łódka, wypadli za burtę [ZDJĘCIA]

3 lipca 2022
Spółdzielnia zabierze płocczanom część parkingu? Mieszkańcy mają problemy, odkąd postanowili utworzyć wspólnotę
Rodzina i Społeczeństwo

Spółdzielnia zabierze płocczanom część parkingu? Mieszkańcy mają problemy, odkąd postanowili utworzyć wspólnotę

3 lipca 2022
Trwają poszukiwania na podpłockim jeziorze. Z kajaka wypadł mężczyzna
Bezpieczeństwo

Trwają poszukiwania na podpłockim jeziorze. Z kajaka wypadł mężczyzna

3 lipca 2022
Zderzenie osobówki z pojazdem ciężarowym. Jedna osoba nie żyje, druga w ciężkim stanie
Bezpieczeństwo

Zderzenie osobówki z pojazdem ciężarowym. Jedna osoba nie żyje, druga w ciężkim stanie

1 lipca 2022
Zmarła ofiara wypadku w gm. Brudzeń Duży. Policja przekazała szczegóły zdarzenia
Bezpieczeństwo

Zmarła ofiara wypadku w gm. Brudzeń Duży. Policja przekazała szczegóły zdarzenia

1 lipca 2022
Grand Prix zawodów w skokach przez przeszkody zdobyła 16-latka [FILM, ZDJĘCIA]
Alternatywne

Grand Prix zawodów w skokach przez przeszkody zdobyła 16-latka [FILM, ZDJĘCIA]

3 lipca 2022
Auto wypadło z drogi. Kierowcę wycinano z pojazdu [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Auto wypadło z drogi. Kierowcę wycinano z pojazdu [ZDJĘCIA]

1 lipca 2022
Pokaż Więcej

Reklama


REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje