Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenia, dotyczące żywności często spożywanej przez Polaków. Warto sprawdzić, czy nie mamy poniższych produktów w domowych zapasach.
Chlorpiryfos w partii mrożonych brokułów
W wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej, stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu w jednej partii mrożonych różyczek brokułów.
– Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że przedmiotowy produkt może stwarzać potencjalne zagrożenie dla konsumentów – poinformował GiS.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Hortex BROKUŁY RÓŻYCZKI, 450 g, produkt głęboko mrożony
- Producent: Polski Ogród Sp. z o.o., ul. Mszczonowska 2, 02-337 Warszawa
- Data minimalnej trwałości: 06/2022
- Numer partii: LS1C2170620 8 B 1806201448.
Sanepid prowadzi postępowanie wyjaśniające, w celu ustalenia źródła i zakresu niezgodności. Producent Polski Ogród Sp. z o.o. poinformował, iż na stanie magazynowym nie posiada zakwestionowanego produktu, przedstawił listę dystrybucji przedmiotowych brokułów i zobowiązał się do uruchomienia procedury wycofania ich z obrotu. W dniu 16.10.2020 r. producent rozpoczął proces powiadamiania odbiorców/ klientów o konieczności sprawdzenia stanów magazynowych i zablokowania sprzedaży ww. partii brokułów.
Uwaga – nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.
Wykrycie w tatarze wołowym Escherichia coli, wytwarzających toksynę Shiga
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała, że wykryto Escherichia coli, wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs”.
– Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia, objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa – wyjaśnia GiS.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Nazwa produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs”, 250 g
- Numer partii: 02752 02751K
- Termin przydatności do spożycia: 15.10.2020
- Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE
- Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn (sieć sklepów Biedronka).
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Dworze Mazowieckim powiadomił o przedmiotowej sprawie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu powiatowego lekarza weterynarii oraz producenta i dystrybutora. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole niezwłocznie po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził w podmiocie kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego, w tym dróg dystrybucji. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole zaplanował dodatkowe próbkobranie urzędowe w nadzorowanym podmiocie.
Producent, firma ,,SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, zgodnie z rozporządzeniem (WE) 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli. Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania, pobierając wycinki z półtusz wołowych.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Wykrycie Salmonella spp. w mięsie z indyka na kotlety
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 2 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.
– Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – informuje GiS.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Nazwa produktu: Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g
- Numer partii: 2261003155
- Termin przydatności do spożycia: 17.10.2020
- Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
- Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn (sieć sklepów Biedronka).
Sanepid w Giżycku powiadomił o przedmiotowej sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu oraz Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu, właściwego terenowo ze względu na siedzibę dystrybutora.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie w ramach postępowania administracyjnego w dniu 14.10.2020r. wydał decyzję w sprawie wycofania kwestionowanej partii produktu z obrotu oraz polecił przeprowadzenie urzędowej kontroli zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie. Zaplanował również pobór próbek urzędowych wymazów środowiskowych w kierunku Salmonella Spp. oraz pobór próbek produktu gotowego.
Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Stwierdzenie szkła, pleśni i martwych szkodników w partii produktu pn. Buraczki wiórki Lewiatan, 290 g
W związku ze skargą konsumenta, Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała do analizy próbki buraczków (w słoikach) sprzedawanych w sieci sklepów Lewiatan.
– Na podstawie oceny laboratoryjnej w produkcie stwierdzono: w 3 z 4 pobranych próbek obecność pleśni, w 2 z 4 próbek obecność zanieczyszczeń biologicznych (martwe, zasuszone szkodniki), natomiast w 1 z 4 próbek obecność czterech odłamków szkła – przekazał GiS.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Buraczki wiórki Lewiatan, 290 g
- Wyprodukowano dla: Lewiatan Holding S.A. przez P.P.H.U. „Frutico”, Export-Import, Szczepan Stanik, ul. Leśna 11, 98-330 Nowe Gajęcice.
- Numer partii: 15.07.2021/B
- Data minimalnej trwałości: 15.07.2021.
O stwierdzonych niezgodnościach został bezzwłocznie poinformowany właściwy państwowy powiatowy inspektor sanitarny, pełniący nadzór nad zakładem produkcyjnym. W dniu 05.10.2020r. przedstawiciele PPIS w Pajęcznie przeprowadzili kontrolę w P.P.H.U „FRUTICO”, Eksport – Import, Szczepan Stanik, Nowe Gajęcice, ul. Leśna 11, 98-330 Pajęczno, podczas której ustalono, że produkt pn. Buraczki wiórki marki Lewiatan, oznakowany numerem partii: 15.07.2021/B i datą minimalnej trwałości: 15.07.2021 wyprodukowano dnia 15.07.2020 r. w ilości 6400 sztuk.
Cała partia ww. produktu została dostarczona do odbiorcy: Lewiatan Holding S.A. Zakład uruchomił procedurę wycofania kwestionowanego produktu z obrotu. Producent poinformował odbiorcę o konieczności pilnego wycofania ww. partii z obrotu. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.
Dziadostwo liczy się tylko kasa. A końcowy odbiorca ma tylko płacić. Takie firmy powinny ponosić kary finansowe i wizerunkowe. Na etykiecie przez rok powinno być napisane „mamy was głęboko w poważaniu liczy się kasa”