Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Jesień wydaje się, że chce nas rozczarować. W taką szarą i mokrą aurę najlepiej założyć grube skarpety, bluzę z kapturem, owinąć się w koc i przeczekać z kubkiem herbaty imbirowej.

Jedzenie też musi nas rozgrzać. I taki jest dzisiejszy przepis na żeberka – bezkompromisowy smak, idealnie miękkie mięso, apetyczny wygląd. Żeberka w ciemnym, błyszczącym sosie powstałym z ananasa, śliwek i ketchupu, pachnącym dymem i owocami – to moja jesienna propozycja.

W niedzielę, 23 października, pragnę Państwa zaprosić do Jednodniowej Restauracji, gdzie z licznym już gronem przyjaciół serwować będziemy równie rozgrzewające, choć bardziej swojskie dania, jak: czarnina, kluski ziemniaczane z twarogiem, bigos, fasolkę po bretońsku. Zapraszamy!

Wierzę, że słońce o nas nie zapomniało!

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 1,5 kg żeberek wołowych
    • ziele angielskie, liść laurowy
    • sól, pieprz w ziarnach

    Sos BBQ:

    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 puszka ananasa
    • 100 g śliwki wędzonej
    • 2 łyżki octu winnego
    • 150 ml sosu worcester
    • 1 łyżka cukru
    • 0,7 ml dobrego ketchupu
    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Żeberka włóż do garnka i zalej gorącą wodą; dodaj przyprawy i duś wolno pod przykryciem 2,5 godziny. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż. Dodaj ananasa i wędzone śliwki; chwilę smaż. Dolej syrop ananasowy z puszki i resztę składników.

    Zagotuj, po czym dokładnie zblenduj i przetrzyj sos przez sito, by był gładki, bez grudek. Z podanych składników wyjdzie ponad litr sosu. Połowę wykorzystasz do żeberek, a połowę przelej do gorącego słoika i zamknij – będzie na później.

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Miękkie żeberka przełóż do naczynia do zapiekania, zalej sosem barbecue i zapiecz około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe.

    Podaj z surówką z kapusty i chrzanu z pieczonymi ziemniakami. Można użyć żeberek wieprzowych, ale trzeba skrócić czas duszenia do około godziny.

    Smacznego!

Podziel się.

Patronat i artykuły sponsorowane w PetroNews.pl