Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Jesień wydaje się, że chce nas rozczarować. W taką szarą i mokrą aurę najlepiej założyć grube skarpety, bluzę z kapturem, owinąć się w koc i przeczekać z kubkiem herbaty imbirowej.

Jedzenie też musi nas rozgrzać. I taki jest dzisiejszy przepis na żeberka – bezkompromisowy smak, idealnie miękkie mięso, apetyczny wygląd. Żeberka w ciemnym, błyszczącym sosie powstałym z ananasa, śliwek i ketchupu, pachnącym dymem i owocami – to moja jesienna propozycja.

W niedzielę, 23 października, pragnę Państwa zaprosić do Jednodniowej Restauracji, gdzie z licznym już gronem przyjaciół serwować będziemy równie rozgrzewające, choć bardziej swojskie dania, jak: czarnina, kluski ziemniaczane z twarogiem, bigos, fasolkę po bretońsku. Zapraszamy!

Wierzę, że słońce o nas nie zapomniało!

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 1,5 kg żeberek wołowych
    • ziele angielskie, liść laurowy
    • sól, pieprz w ziarnach

    Sos BBQ:

    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 puszka ananasa
    • 100 g śliwki wędzonej
    • 2 łyżki octu winnego
    • 150 ml sosu worcester
    • 1 łyżka cukru
    • 0,7 ml dobrego ketchupu
    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Żeberka włóż do garnka i zalej gorącą wodą; dodaj przyprawy i duś wolno pod przykryciem 2,5 godziny. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż. Dodaj ananasa i wędzone śliwki; chwilę smaż. Dolej syrop ananasowy z puszki i resztę składników.

    Zagotuj, po czym dokładnie zblenduj i przetrzyj sos przez sito, by był gładki, bez grudek. Z podanych składników wyjdzie ponad litr sosu. Połowę wykorzystasz do żeberek, a połowę przelej do gorącego słoika i zamknij – będzie na później.

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Miękkie żeberka przełóż do naczynia do zapiekania, zalej sosem barbecue i zapiecz około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe.

    Podaj z surówką z kapusty i chrzanu z pieczonymi ziemniakami. Można użyć żeberek wieprzowych, ale trzeba skrócić czas duszenia do około godziny.

    Smacznego!

Podziel się.

Patronat i artykuły sponsorowane w PetroNews.pl


Warto Przeczytać

Płocki Styl Plocki Styl

Nasza stylistka Sandra Panuś ponownie wyruszyła na ulice Płocka, aby wybrać osoby, którym jesienne słońce…


Ostatnie Informacje

Konkursy
Rozdajemy Lekkie Ciacho!

Specjalnie dla czytelników PetroNews, Lekkie Ciacho, które dostarcza płocczanom pyszne desery bez cukru, przekazuje swoje wypieki do spróbowania. Wystarczy przyjść…