Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Wiosna! Przyroda wykorzystuje każdy promyk słońca i, choć jeszcze nieśmiało, wszystko zaczyna rosnąć. Dzisiaj wykorzystam szczaw, który w ogródku już pięknie wyrósł. Za chwilę pojawi się szpinak, rzodkiewki i inne nowalijki. Poza ogródkiem rośnie też mniszek, krwawnik, pokrzywy, które można wykorzystać do sałatek i wszelkich smarowideł.
Zupę szczawiową ugotuję dla Państwa w ramach Jednodniowej Restauracji, którą otworzę w niedzielę, 23 kwietnia przy Wieży Ciśnień. W tym czasie odbędzie się również akcja promocyjna polskiej wołowiny. Do degustacji będą dania przygotowane przez naszych kucharzy. W ten sposób chcemy włączyć się w inaugurację sezonu turystycznego w Płocku.
Gorąco zapraszam,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Szczawiowa z jajkiem poszetowym”]
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- 2 udka gęsie
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 pęczek szczawiu
- 150 ml śmietany
- 4 jajka
- ocet winny
- sól
- pieprz
- olej.
Wykonanie:
Ugotuj wywar, około 1,5 litra, z pęczka włoszczyzny i gęsiny. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Następnie zalej warzywa wywarem z gęsiny i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Obierz mięso z udek i wrzuć do zupy, a następnie dodaj pokrojony szczaw i gotuj jeszcze 5 minut. Do miseczki przełóż śmietanę, dodaj 3 łyżki zupy i wymieszaj, następnie wlej do zupy.
W innym garnku zagotuj 0,7 litra wody z dodatkiem 50 ml octu winnego. Do wolno gotującej się wody wbij ostrożnie jaja i parz je około 2 minut, tak, aby białko się ścięło, a żółtko było płynne.
Zupę podaj z jajem ułożonym na środku talerza z zupą.[/tab]
[/tabs]