Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Ratatuj to nic innego, jak potrawka z warzyw, duszona we własnym sosie, przyprawiona ziołami. Podstawowymi składnikami są cukinie, bakłażany, pomidory i papryki. Ale wiadomo, najlepsze jest z tego, co akurat jest w lodówce.
Taka potrawka warzywna może być podana i jako danie główne, i jako dodatek do mięs. Często wykorzystuję nadmiar, bo zawsze wychodzi mi w nadmiarze, do faszerowania cukinii lub patisona. Dodatkowym atutem jest to, że świetnie smakuje odgrzewane.
Przygotowuję ratatouille w różny sposób, najczęściej po prostu warzywa pokrojone w dużą kostkę i uduszone w rondlu. Dzisiaj chciałam zaprezentować wersję bardziej efektowną, dzięki pięknemu ułożeniu warzyw.
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Ratatouille”]

SKŁADNIKI
Baza:
2 cebule
cukinie
1 bakłażan
1 cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 pomidory
2 łyżki oliwy
zioła prowansalskie, sól

Sos:
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 pomidory
½ szklanki wody
1 łyżka octu winnego
bazylia
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
sól.
Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa, dokładnie umyte, pokrój w plastry o grubości około 7 mm. Bakłażana nieco cieniej, by mógł upiec się jednocześnie z innymi warzywami. W naczyniu do zapiekania ułóż naprzemiennie plastry warzyw. Posól nieco, posyp ziołami prowansalskimi i polej oliwą.

W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, pilnując, by nie zbrązowiał. Dodaj pomidory, wodę, ocet, bazylię i wędzoną paprykę. Zmiksuj. Posól do smaku.
Polej sosem ułożone warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Ratatuj piecz najpierw pod przykryciem (można przykryć folią aluminiową), po 20 minutach zdejmij przykrycie i pozwól zarumienić się warzywom. I gotowe. [/tab]
[/tabs]
Dodaj swój komentarz