sobota, 9 sierpnia, 2025
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
#PetroNews
Reklama
  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
#PetroNews
Reklama
#PetroNews
Reklama
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Mariola gotuje: Ratatouille

by Redakcja
20 września 2016
766
SHARES
8.9k
VIEWS
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Ratatuj to nic innego, jak potrawka z warzyw, duszona we własnym sosie, przyprawiona ziołami. Podstawowymi składnikami są cukinie, bakłażany, pomidory i papryki. Ale wiadomo, najlepsze jest z tego, co akurat jest w lodówce.

Reklama

Taka potrawka warzywna może być podana i jako danie główne, i jako dodatek do mięs. Często wykorzystuję nadmiar, bo zawsze wychodzi mi w nadmiarze, do faszerowania cukinii lub patisona. Dodatkowym atutem jest to, że świetnie smakuje odgrzewane.

Przygotowuję ratatouille w różny sposób, najczęściej po prostu warzywa pokrojone w dużą kostkę i uduszone w rondlu. Dzisiaj chciałam zaprezentować wersję bardziej efektowną, dzięki pięknemu ułożeniu warzyw.

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Ratatouille”]

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

SKŁADNIKI

Baza:
2 cebule
cukinie
1 bakłażan
1 cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 pomidory
2 łyżki oliwy
zioła prowansalskie, sól

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Sos:
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 pomidory
½ szklanki wody
1 łyżka octu winnego
bazylia
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
sól.

Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa, dokładnie umyte, pokrój w plastry o grubości około 7 mm. Bakłażana nieco cieniej, by mógł upiec się jednocześnie z innymi warzywami. W naczyniu do zapiekania ułóż naprzemiennie plastry warzyw. Posól nieco, posyp ziołami prowansalskimi i polej oliwą.

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, pilnując, by nie zbrązowiał. Dodaj pomidory, wodę, ocet, bazylię i wędzoną paprykę. Zmiksuj. Posól do smaku.

Polej sosem ułożone warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Ratatuj piecz najpierw pod przykryciem (można przykryć folią aluminiową), po 20 minutach zdejmij przykrycie i pozwól zarumienić się warzywom. I gotowe. [/tab]
[/tabs]

 

1 of 13
Fot. Robert Denst
- +
slide 1 to 8 of 13
Reklama
REKLAMA

1. Fot. Robert Denst

2. Fot. Robert Denst

3. Fot. Robert Denst

4. Fot. Robert Denst

5. Fot. Robert Denst

6. Fot. Robert Denst

7. Fot. Robert Denst

8. Fot. Robert Denst

9. Fot. Robert Denst

10. Fot. Robert Denst

11. Fot. Robert Denst

12. Fot. Robert Denst

13. Fot. Robert Denst

Share29Tweet11

Reklama

Aktualności

Na Bałtyku rosną pierwsze polskie turbiny wiatrowe

Ta ulica przejdzie metamorfozę. Ruszył drugi etap modernizacji

Lody, kajaki i pergole zamiast sprzętu dla szpitali? Na co poszły unijne pieniądze z KPO?

Zderzenie aut na DK60. Są ranni

Samorządowcy rozwijają wspólny system reagowania kryzysowego w regionie płockim

Zbliża się Płocki Piknik Lotniczy

Polityka

Samorządowcy rozwijają wspólny system reagowania kryzysowego w regionie płockim

Manifestacja „Migranci mile widziani” w Płocku. Przyszło niewiele osób

„Migranci mile widziani” – wydarzenie w Płocku. Lewica również odpowiada na protesty Konfederacji

Konfederacja protestuje przeciwko imigracji. Demonstracja również w Płocku [FILM, FOTO]

Wioletta Kulpa: „Najważniejsze jest bezpieczeństwo mieszkańców” [PODCAST]

Maciej Krajewski: Swoje życie związałem z Lewicą [PODCAST]

Bezpieczeństwo

Zderzenie aut na DK60. Są ranni

Policjanci na rowerach patrolują Płock

Policjanci wykorzystali drona do kontroli. Posypały się mandaty

Policja ostrzega rodziców. Publikowanie zdjęć dzieci to zagrożenie

Trudno zrozumieć, jak 58-latek utrzymywał się na rowerze w takim stanie

Policjanci odnaleźli porwanego mężczyznę w polu kukurydzy

Sport

Płockie Towarzystwo Wioślarskie zdobyło 7 medali w jeden weekend

Regaty Omega ORLEN Cup [FILM, ZDJĘCIA]

Płocka Pływalnia Podolanka zostanie ponownie otwarta

Międzynarodowy turniej piłki ręcznej w ORLEN Arenie!

Żeglarze ruszą do rywalizacji na Wiśle w Płocku. Czas na Omega ORLEN Cup

Wisła Płock zaskakuje w Częstochowie. Zwycięstwo z Rakowem

  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje
Polityka plików Cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Powiadomienia