sobota, 1 kwiecień, 2023
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • OgłoszeniaNowość
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Mariola gotuje: Ratatouille

przez Redakcja
20 września 2016
55
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

PowiązaneTematy

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

10 marca 2020
Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

17 grudnia 2019
Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

3 grudnia 2019
Katarzyna Słomkowska od kuchni: Kulinaria to jest sztuka

Katarzyna Słomkowska od kuchni: Kulinaria to jest sztuka

19 listopada 2019

Ratatuj to nic innego, jak potrawka z warzyw, duszona we własnym sosie, przyprawiona ziołami. Podstawowymi składnikami są cukinie, bakłażany, pomidory i papryki. Ale wiadomo, najlepsze jest z tego, co akurat jest w lodówce.

Taka potrawka warzywna może być podana i jako danie główne, i jako dodatek do mięs. Często wykorzystuję nadmiar, bo zawsze wychodzi mi w nadmiarze, do faszerowania cukinii lub patisona. Dodatkowym atutem jest to, że świetnie smakuje odgrzewane.

Przygotowuję ratatouille w różny sposób, najczęściej po prostu warzywa pokrojone w dużą kostkę i uduszone w rondlu. Dzisiaj chciałam zaprezentować wersję bardziej efektowną, dzięki pięknemu ułożeniu warzyw.

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Ratatouille”]

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

SKŁADNIKI



Baza:
2 cebule
cukinie
1 bakłażan
1 cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 pomidory
2 łyżki oliwy
zioła prowansalskie, sól

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Sos:
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 pomidory
½ szklanki wody
1 łyżka octu winnego
bazylia
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
sól.

Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa, dokładnie umyte, pokrój w plastry o grubości około 7 mm. Bakłażana nieco cieniej, by mógł upiec się jednocześnie z innymi warzywami. W naczyniu do zapiekania ułóż naprzemiennie plastry warzyw. Posól nieco, posyp ziołami prowansalskimi i polej oliwą.

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, pilnując, by nie zbrązowiał. Dodaj pomidory, wodę, ocet, bazylię i wędzoną paprykę. Zmiksuj. Posól do smaku.

Polej sosem ułożone warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Ratatuj piecz najpierw pod przykryciem (można przykryć folią aluminiową), po 20 minutach zdejmij przykrycie i pozwól zarumienić się warzywom. I gotowe. [/tab]
[/tabs]

 

1 of 13
- +
REKLAMA

1. Fot. Robert Denst

2. Fot. Robert Denst

3. Fot. Robert Denst

4. Fot. Robert Denst

5. Fot. Robert Denst

6. Fot. Robert Denst

7. Fot. Robert Denst

8. Fot. Robert Denst

9. Fot. Robert Denst

10. Fot. Robert Denst

11. Fot. Robert Denst

12. Fot. Robert Denst

13. Fot. Robert Denst

Share29Tweet11




REKLAMA
Kolejny Artykuł
Warto wiedzieć więcej – ZUS radzi

Warto wiedzieć więcej – ZUS radzi

Ukradł zegarek i pieniądze. Już siedzi

Pomogła nieść zakupy, a później okradła...

Najbardziej poszukiwane zawody: technicy na pierwszym miejscu!

Najbardziej poszukiwane zawody: technicy na pierwszym miejscu!

Matury 2016 rozpoczęte. Na pierwszy ogień język polski

Płoccy licealiści pochwaleni przez Prezydenta RP w Nowym Jorku

Dodaj swój komentarz

Reklama



REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Ogłoszenia
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje