Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Ratatuj to nic innego, jak potrawka z warzyw, duszona we własnym sosie, przyprawiona ziołami. Podstawowymi składnikami są cukinie, bakłażany, pomidory i papryki. Ale wiadomo, najlepsze jest z tego, co akurat jest w lodówce.

Taka potrawka warzywna może być podana i jako danie główne, i jako dodatek do mięs. Często wykorzystuję nadmiar, bo zawsze wychodzi mi w nadmiarze, do faszerowania cukinii lub patisona. Dodatkowym atutem jest to, że świetnie smakuje odgrzewane.

Przygotowuję ratatouille w różny sposób, najczęściej po prostu warzywa pokrojone w dużą kostkę i uduszone w rondlu. Dzisiaj chciałam zaprezentować wersję bardziej efektowną, dzięki pięknemu ułożeniu warzyw.

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    SKŁADNIKI

    Baza:
    2 cebule
    cukinie
    1 bakłażan
    1 cukinia
    1 żółta papryka
    1 czerwona papryka
    2 pomidory
    2 łyżki oliwy
    zioła prowansalskie, sól

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Sos:
    2 łyżki oliwy
    3 ząbki czosnku
    2 pomidory
    ½ szklanki wody
    1 łyżka octu winnego
    bazylia
    1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
    sól.

    Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa, dokładnie umyte, pokrój w plastry o grubości około 7 mm. Bakłażana nieco cieniej, by mógł upiec się jednocześnie z innymi warzywami. W naczyniu do zapiekania ułóż naprzemiennie plastry warzyw. Posól nieco, posyp ziołami prowansalskimi i polej oliwą.

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, pilnując, by nie zbrązowiał. Dodaj pomidory, wodę, ocet, bazylię i wędzoną paprykę. Zmiksuj. Posól do smaku.

    Polej sosem ułożone warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Ratatuj piecz najpierw pod przykryciem (można przykryć folią aluminiową), po 20 minutach zdejmij przykrycie i pozwól zarumienić się warzywom. I gotowe.

Podziel się.

Patronat i artykuły sponsorowane w PetroNews.pl


Warto Przeczytać


Ostatnie Informacje