REKLAMA
REKLAMA

Mariola gotuje: Potrawka z kurczaka

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Często pojawiała się na obiad, nie tylko z kurczaka, również z królika, albo z pieczarek. Mistrzem w potrawkach był mój Dziadek, który specjalizował się w kilku daniach i czasem dawał popisy swojego niewymuszonego kunsztu kulinarnego.

PowiązaneTematy

Potrawka to proste i szybkie danie, choć wymaga nieco uwagi i częstego mieszania. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym posypane koperkiem, ale może być z kaszą jęczmienną, ryżem lub makaronem.

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Potrawka z kurczaka”]



Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 3 piersi kurczaka
  • 30 dag marchewki
  • 20 dag zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml śmietany 30%
  • oliwa
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

W garnku rozgrzać oliwę. Pokroić cebulę i marchewkę. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku. Po chwili wrzucić cebulkę, a następnie marchewkę i groszek. Dodać przyprawy.

Po 3 minutach smażenia, wlać do garnka bulion i gotować około 30 minut, aż kurczak i marchewka będą miękkie. W misce wymieszać śmietanę z mąką i 3 łyżkami gorącego wywaru z garnka. Rozmieszaną śmietanę wlać do kurczaka i gotować na najmniejszym ogniu jeszcze 5 minut. Najlepiej smakuje z ziemniakami z koperkiem. Smacznego![/tab]
[/tabs]