poniedziałek, 20 marzec, 2023
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Mariola gotuje: Pomidorowe gazpacho

przez Redakcja
6 września 2016
56
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Koniec lata to bez wątpienia czas pomidorów. Warto pójść na rynek i kupić pomidory z gruntu, które dostępne są w wielkiej rozmaitości odmian i kolorów. Tylko na które się zdecydować?

Najczęściej kupuję trzy rodzaje po kilka sztuk. Bardzo lubię pomidory. Lubię surowe z cebulką i oliwą, lubię zapiekane, w sosach i zupach, jako danie główne i jako dodatek. Korzystajmy póki są słodkie i pachnące, bo choć dostępne całym rokiem w przyzwoitych cenach, to właśnie teraz są najlepsze.

Dzisiejszy przepis to zmodyfikowane gazpacho, czyli warzywny chłodnik. Pominęłam w nim inne warzywa, czyli ogórka i paprykę, a zostawiłam nasze pyszne pomidory.

Smacznego,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Pomidorowe gazpacho”]
SKŁADNIKI

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Zupa:



  • pół czerstwej bułki wrocławskiej
  • 1 kg dobrych czerwonych pomidorów obranych ze skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • Fot. Robert Denst
    Fot. Robert Denst

    100 ml śmietany

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 10-12 kromek bagietki.

WYKONANIE
Kromki bagietki skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Ostudzić.

W rondelku rozgrzej oliwę, wyciśnij praską czosnek, lekko podsmaż i wlej śmietanę. Lekko podgrzej chwilę, zdejmij z ognia, niech ostygnie. Przykryj folią i wstaw do lodówki.

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Namocz bułkę w zimnej wodzie przez około 10 minut. Odciśnij i włóż do wysokiego garnka. Dodaj obrane pomidory, oliwę, ocet, sól i pieprz. Zmiksuj dokładnie, aż zupa będzie gładka. Przelej przez sitko, aby nie było grudek.

Zabezpiecz garnek folią i wstaw do lodówki na godzinę. Gazpacho podawaj na zimno z grzanką, udekorowane kleksem czosnkowej śmietany.[/tab]
[/tabs]

 

1 of 13
- +
REKLAMA

1. Fot. Robert Denst

2. Fot. Robert Denst

3. Fot. Robert Denst

4. Fot. Robert Denst

5. Fot. Robert Denst

6. Fot. Robert Denst

7. Fot. Robert Denst

8. Fot. Robert Denst

9. Fot. Robert Denst

10. Fot. Robert Denst

11. Fot. Robert Denst

12. Fot. Robert Denst

13. Fot. Robert Denst

Share31Tweet10
Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

W Płocku stanęła druga wieża ciśnień. Pełni specjalną funkcję

W Płocku stanęła druga wieża ciśnień. Pełni specjalną funkcję

19 lipca 2022
Czas zagrać o Płock [UDZIAŁ BEZPŁATNY]

Czas zagrać o Płock [UDZIAŁ BEZPŁATNY]

6 czerwca 2022
Płock ma piękne zabytki techniczne. Niektóre w ruinie [FILM]

Płock ma piękne zabytki techniczne. Niektóre w ruinie [FILM]

3 sierpnia 2021
Autoportret w Wieży Ciśnień. Wernisaż prac Marka Świetlika

Autoportret w Wieży Ciśnień. Wernisaż prac Marka Świetlika

10 grudnia 2019
Jak minęła Noc Muzeów?

Noc Muzeów w Płocku już w weekend

16 maja 2019
Mariola gotuje: Grzanki z peperonatą

Mariola gotuje: Grzanki z peperonatą

16 września 2018
Pokaż Więcej
Kolejny Artykuł
Szkoła, która przysposabia do pracy

Szkoła, która przysposabia do pracy

KS Królewscy Płock zainaugurowały nowy sezon ligowy!

KS Królewscy Płock zainaugurowały nowy sezon ligowy!

Jak wygląda komenda policji? Dzisiaj radośnie

Ukradli samochód za blisko 100 tys. zł

“Przygarnij psiaka” – pomagamy lokatorom płockiego schroniska, odc. 15

Komentarze 1

  1. Iza says:
    7 lat temu

    co w tym odkrywczego poza reklamą dla biznesów pani Marioli i jej męża?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama


REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje