Podziel się tym:

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Za oknem ciemne, szare niebo, z którego siąpi przez cały dzień deszcz. Cóż, październik przepędził lato już na dobre. Uwielbiam takie jesienne, leniwe niedziele, włączam kojące dźwięki, zakładam ciepłe skarpety na nogi i oddaję się lekturze – dzisiaj to kryminał. Po domu rozchodzą się zapachy: imbiru – to z herbaty, pieczonego czosnku, pomidorów i kurczaka. Bo dziś obiad robi się sam.

Bardzo prosty i aromatyczny kurczak, pieczony w bazylii i pomidorach. Przygotowanie zajmuje około 10 minut, a później już tylko się piecze.

Mięso jest mięciutkie, samo odchodzi od kości, a skórka jest cudownie rumiana. Sos jest obłędny – oliwa z czosnkiem, pieczonymi pomidorkami. I te wszystkie aromaty przenikają do mięsa. Najlepsze z chrupiącą bagietką. Ale mogą być też pieczone ziemniaczki.

Gorąco pozdrawiam,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 1 kurczak
    • 2 garści pomidorków cherry
    • 1 papryczka chili
    • 1 garść liści bazylii
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 cebule
    • oliwa lub olej
    • sos sojowy
    • sól, pieprz.
    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Kurczaka podziel na części: skrzydełka, udka, piersi. Piersi przekrój na pół, formując zgrabne kawałki. Resztę kurczaka można wykorzystać do ugotowania wywaru. Mięso posól, popieprz, polej oliwą i sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, niech się zamarynuje. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

    Do naczynia do zapiekania (może być po prostu blacha do pieczenia) wlej nieco oliwy i wrzuć liście bazylii. Liście świeżej bazylii nie zanurzone w sosie spalą się w piekarniku, dlatego należy je schować pod kurczakiem.

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Ułóż zatem kawałki kurczaka na bazylii, rozsyp pomidorki, posiekaną papryczkę chilli i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Przykryj naczynie pokrywką – ja użyłam folii aluminiowej.

    Wstaw do piekarnika na około godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, zdejmij przykrycie i piecz jeszcze chwilę aż kurczak pięknie się zezłoci.

    Smacznego!

Patronat i artykuły sponsorowane w PetroNews.pl