REKLAMA

Mariola gotuje: Churros

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Tłusty czwartek w tym roku przypada na 23 lutego i otwiera ostatni tydzień karnawału. Na naszych stołach nie może wówczas zabraknąć nadziewanych różą lub czekoladą pączków, donatów i słodkich faworków. W ten dzień świeżutki pączek lub chrupiący faworek smakują wyjątkowo wybornie.

PowiązaneTematy

To istna bomba kaloryczna, ale tradycja nas usprawiedliwia. Podzielę się z tej okazji przepisem na churros. To, co prawda, hiszpański smakołyk, jadany zwykle rano na śniadanie do kawy, ale jakże wspaniale wpisuje się w nasze ostatkowe smaki.

Życzę wielu słodkich i tłustych pączków!

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Churros (czurros)”]

fot. Robert Denst

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
  • 180 g mąki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
fot. Robert Denst

Sos czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki słodkiej
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła.

Wodę gotujemy, dodajemy masło, wanilię, 1 łyżeczkę cynamonu, sól, cukier brązowy i doprowadzamy całość do wrzenia. Gdy się zagotuje, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników w jednolitą masę. Masa powinna odchodzić od brzegów naczynia, w którym się gotuje. Masę studzimy.

fot. Robert Denst

Do chłodnego ciasta dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką w gwiazdkę i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz paski o długości ok. 7 cm. Smażymy na złoty kolor z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem zmieszanym z pozostałym cynamonem.

Sos czekoladowy najlepiej jest przygotować w czasie, gdy ciasto się studzi. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kostki i wrzucamy do gorącej śmietany. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Sos podajemy w miseczce. Każdy sam macza w czekoladzie swojego czurrosa. Smacznego![/tab]
[/tabs]