Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Cassoulet to tradycyjne danie południowej Francji. Sycące danie z fasoli i mięsa, szczególnie polecane na mroźne, styczniowe dni.

Piecze się je w glinianych naczyniach (ceramicznych lub żaroodpornych), posypane smakowitymi okruchami z bułki. Pod chrupiącą skorupką mieszają się ziarna fasoli, mięsa i sosu. Można je wiele razy odgrzewać, więc warto zrobić więcej, na kilka dni, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na czytanie książki lub oglądanie ulubionego filmu pod ciepłym kocem, z kubkiem gorącej herbaty z imbirem.

Pozdrawiam gorąco,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 0,7 kg kiełbasek surowych (polska surowa, chorizo)
    • 3 plasterki słoniny
    • 3 plasterki wędzonego boczku
    • 1 cebula pokrojona w kostkę
    • 1 puszka pomidorów
    • 2 puszki fasoli białej (może być szklanka fasoli, namoczonej i ugotowanej)
    • 2 szklanki bulionu
    • 5 liści laurowych
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka tymianku, pieprz czarny
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 czerstwa bułka

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Słoninę pokrój w kosteczkę, wrzuć na patelnię i smaż na wolnym ogniu. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj pokrojony boczek i cebulkę.

    Po chwili wrzuć na patelnię kiełbaski, przyprawy: laur, tymianek, pieprz, posiekane 3 ząbki czosnku i podsmaż. Dodaj pomidory.

    Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj fasolę i podlej bulionem. Na wierzchu posyp pokrojoną w kostkę suchą bułką i posiekanym czosnkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 20 min.

    Gotowe. Można podać z chrupiącą bagietką.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Artykuły sponsorowane w PetroNews.pl

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje