Podziel się tym:

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Babeczki vol-au-vent, bo tak się oryginalnie nazywają, to francuski klasyk. Nazwę można przetłumaczyć jako „lot na wietrze”. Rzeczywiście, są lekkie jak piórko, eleganckie i wystawne. Ulotne – to chyba najlepsze określenie, znikają w oka mgnieniu.

Vol-au-vent powstają poprzez połączenie dwóch kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się dwa okręgi, w jednym z nich wycina się jeszcze mniejszy otwór i oba łączy ze sobą jajkiem. Po upieczeniu, wyrośnięte ciasto przypomina mały garnuszek z pokrywką, która powstaje z wyciętych małych okręgów.

Farsze są zazwyczaj grzybowo-kremowe, najczęściej to pieczarka z kurczakiem w śmietanie. Przygotowane w ten sposób babeczki mogą być samodzielnym daniem lub wykwitną przystawką. Nie jest to danie trudne, ale wymaga nieco delikatności.

Życzę udanego pieczenia,
Mariola Raczkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 2 opakowania ciasta francuskiego
    • 1 jajko
    • 1 filet z piersi kurczaka
    • 1 cebula
    • 100 g masła
    • kilka gałązek tymianku
    • sok z połówki cytryny
    • gałka muszkatołowa
    • 2 łyżki brendy
    • 300 g kurek
    • 1 szklanka śmietany
    • garść siekanej natki pietruszki.

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Wytnij szklanką lub foremką parzystą liczbę kół, np. 20 szt. Na połowie kół, u nas na 10, zaznacz mniejszą foremką, np. kieliszkiem mniejsze okręgi. Kółka, które będą spodem babeczek, te bez dodatkowego mniejszego kółka, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Połóż na nich te zaznaczone i znowu posmaruj jajkiem.

    Ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Odłóż niech ostygną, następnie końcówką noża wyjmij te małe kółka, tak, by powstały gniazdka. Środki odłóż, będą później potrzebne.

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Na dużej patelni rozgrzej 50 g masła. Podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj pokrojony w paski filet z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i listkami tymianku. Smaż przez około 5 minut. Dodaj sok z cytryny i przesmaż chwilę. Dodaj brendy, smaż jeszcze 2-3 minuty.

    Na drugiej patelni rozgrzej resztę masła, wrzuć kurki i smaż aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę. Zmniejsz ogień i duś 2 minuty. Połącz kurki z kurczakiem i wymieszaj. Nałóż nadzienie do upieczonych babeczek i posyp natką. Każdą babeczkę przykryj małym kółkiem, które wycięliśmy po upieczeniu. Podawaj gorące.

Patronat i artykuły sponsorowane w PetroNews.pl