niedziela, 22 maj, 2022
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Magdalena Szochner-Siemińska od kuchni: Mam swoje kulinarne przebłyski

przez Michał Siedlecki
22 maja 2018
171
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Dlaczego kuchnia włoska jest najlepsza?  Jak smakuje toskańska zupa pomidorowa? Czym kończą się eksperymenty kulinarne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w kolejnym materiale z serii „Płocka Kuchnia”, w której rozmawiamy z Magdaleną Szochner-Siemińską, dyrektor GOPS-u w Słupnie.

PowiązaneTematy

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

Magdalena Szochner-Siemińska na co dzień jest dyrektorem w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Słupnie. – Pomocą społeczną zajmuję się od około 13 lat – mówi o sobie pani Magda. – To, co szczególnie cenię w mojej pracy, to spotkania z ludźmi. Każdego dnia uczę się od nich, poznaję często niełatwe historie, staram się nabierać pokory i iść do przodu – dopowiada.

Prywatnie to mama 11-letniego Filipa i miłośniczka książek oraz podróży. – Uwielbiam poznawać nowe miejsca, zapachy, smaki i obserwować ludzi – opowiada. – Obserwacja jak ludzie żyją w różnych zakątkach świata, jest dla mnie wielką fascynacją. W podróży koncentruję się na tym, jak świat jest różnorodny – czasem dla mnie niezrozumiały, obcy, ale zawsze różnorodny. Moim ukochanym miejscem na świecie są Włochy i zdecydowanie jest to miejsce pełne energii – zdradza w rozmowie z nami.

Italia to miejsce, które w sercu naszej rozmówczyni zajmuje szczególne miejsce. – Uwielbiam pokazywać ten kraj przyjaciołom – opowiada. – Lubię widzieć ten błysk w ich oku, moment, w którym siedząc w malutkim barze piją kawę na tysiąc sposobów, smakują pizzę na prawdziwie cienkim cieście, zachwycają się tysiącem pędzących vesp i chwytają włoskiego bakcyla, zupełnie jak ja – mówi szefowa GOPS-u w Słupnie.

Włoskie smaki w polskiej kuchni

Fot. Archiwum prywatne Magdaleny Szochner-Szemińskiej

Nasza rozmówczyni, jak sama przyznaje, uwielbia próbować nowych rzeczy, kosztować oryginalnych smaków. Sama jednak nie uznaje się za kulinarną mistrzynię. – Niestety, codzienne obiady domowe nie są moją mocną stroną – mówi pani Magdalena. – Ze względu na Filipa, nasza kuchnia jest dość klasyczna – zupa pomidorowa i płaski kotlecik, którego kluczową, włoską inspiracją jest pizza margherita – dodaje.

Zresztą, nie tylko pizza bywa inspiracją, lecz ogólnie kuchnia włoska. – Ze względu na wielką miłość do Włoch, staram inspirować się kuchnią śródziemnomorską, także w codziennym życiu – mówi dyrektor GOPS-u w Słupnie.  – Choć rezultaty nie zawsze bywają zadowalające, to staram się od czasu do czasu stworzyć makaron idealny, bądź toskańską zupę pomidorową – dopowiada.

Mam swoje przebłyski

Pomimo sceptycyzmu, Magdalena Szochner-Siemińska z powodzeniem radzi sobie w kuchni. – Określenie, że w kuchni sobie radzę, jest chyba trafne – śmieje się. – Nie jestem cudowną kucharką, ale mam swoje przebłyski. Wtedy oprócz tradycyjnej zupy pomidorowej, pojawiają się makarony, jakaś zapiekanka bądź kurczak w chrupiącej skórce – opowiada.

Właśnie w takich chwilach gotowanie sprawia jej najwięcej przyjemności. – Lubię gotować zwłaszcza dla innych – zdradziła pani Magda. – Radość sprawia mi też eksperymentowanie, szczególnie kiedy efekty moich kulinarnych eksperymentów są smaczne – kontynuuje. – To nie zawsze reguła. Mam w swojej kulinarnej karierze m.in. przesoloną szynkę, niedopieczonego kurczaka czy rozgotowany makaron, ale staram się nie poddawać – śmieje się.

Dzień rozpoczyna się kawą

Ulubione menu naszej bohaterki to z całą pewnością dania kuchni włoskiej. Dzień natomiast rozpoczyna od kawy. – To kawa jest moim głównym kuchennym smakiem i zapachem o poranku – przyznaje.

Najbardziej, co oczywiste, lubi kuchnię włoską – makarony, ravioli, gnocchi. – Nie chodzi tylko o smak, ale również o kulturę i sposób jedzenia – stwierdza. Podczas licznych wizyt we Włoszech pani Magdalena wyszukuje smaków niecodziennych. Te najlepiej znaleźć w małych, rodzinnych restauracjach, których w słonecznej Italii nie brakuje. – Cudowne jest zjawisko małych, rodzinnych restauracji, zagryzanie chleba polanego oliwą i długie rozmowy – opowiada. – Nie przepadam za kebabami i ogólnie jedzeniem na stojąco w biegu – dopowiedziała stanowczo.

Jak przekonuje w rozmowie z nami, jest otwarta na nowe smaki. – Próbuję nowych rzeczy i zawsze staram się podążać za lokalnymi przysmakami. W górach jem oscypki, nad morzem ryby. Mam nadzieję, że moje kulinarne zaskoczenia, typu prażone mrówki, jeszcze przede mną. Na pewno, gdy tylko będę miała taką okazję, nie zawaham się spróbować – śmieje się.

Podczas podróży pani Magda jest też ambasadorem polskich smaków, a zaproszonych gości z różnych stron świata częstuje żurkiem czy bigosem. To właśnie smaki klasyczne kojarzą się naszej bohaterce z dzieciństwem. Konkretnie zaś… sałatka warzywna.

– Jako dziecko jadałam raczej wszystko, chętnie i dużo – śmieje się. – Z czasem nauczyłam się koncentrować na smakach, właściwym dobieraniu składników i delektowaniu posiłkiem. Gdybym miała wskazać danie z dzieciństwa, to byłaby to sałatka warzywna moich rodziców – zawsze przygotowywana w określony sposób w okresach świątecznych. Tą tradycję staram się zachować w domu – sałatka warzywna na święta musi być! – mówi z przekonaniem.

Lecz to nie przepisem na sałatkę warzywną pani Magdalena podzieli się z czytelnikami PetroNews. Będzie to receptura na pyszne spaghetti.

[tabs]
[tab title=” Spaghetti aglio olio Magdaleny Szochner-Siemińskiej”]

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • kilka ząbków czosnku
  • papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • starty parmezan.

Wykonanie:
Spaghetti gotujemy al dente, czyli tak, by go nie rozgotować. Na patelnię wlewamy oliwę, dorzucamy czosnek (ja osobiście uwielbiam ugnieciony, a nie pokrojony w plasterki – dzięki temu smak rozkłada się równomiernie) i chili.

Warzywa smażymy na małym ogniu, po czym dodajemy wcześniej ugotowane spaghetti i dusimy. Wersja dla odważnych obejmuje dodanie potężnej dawki pieprzu.

Na koniec posypujemy pokrojoną natką pietruszki i startym parmezanem. Buon appetito![/tab]
[/tabs]

Share112Tweet25
Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię
Płocka Kuchnia

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

10 marca 2020
Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]
Rodzina i Społeczeństwo

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

9 lutego 2020
Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami
Płocka Kuchnia

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

17 grudnia 2019
Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji
Płocka Kuchnia

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

3 grudnia 2019
Pokaż Więcej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Najchętniej dzisiaj czytane

Wypadek w powiecie płockim. Jedna osoba ranna, są utrudnienia
Bezpieczeństwo

Wypadek w powiecie płockim. Jedna osoba ranna, są utrudnienia

21 maja 2022
Nowe płockie nabrzeże. Jak wygląda i co o nim sądzą mieszkańcy?
Wydarzenia

Wodniacki piknik w Płocku. Będą szanty, rejsy po Wiśle i zwiedzanie lodołamacza

20 maja 2022
Rodzina i Społeczeństwo

W ZUS czekają pieniądze na wakacje. Można skorzystać do września

17 maja 2022
Półmaraton Dwóch Mostów. Tym razem biegamy po obwodnicy
Bezpieczeństwo

Tragedia podczas imprezy biegowej. Nie żyje kobieta

20 maja 2022
Poseł z okręgu płocko-ciechanowskiego miał poważny wypadek. Wylał się na niego hejt
Bezpieczeństwo

Poseł z okręgu płocko-ciechanowskiego miał poważny wypadek. Wylał się na niego hejt

20 maja 2022
Zamiast stacji paliw będzie łąka. Jaką funkcję pełni w mieście? [FILM, ZDJĘCIA]
Rodzina i Społeczeństwo

Zamiast stacji paliw będzie łąka. Jaką funkcję pełni w mieście? [FILM, ZDJĘCIA]

20 maja 2022
Znamy szczegóły wypadku w gm. Drobin. Dwie osoby trafiły do szpitala [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Znamy szczegóły wypadku w gm. Drobin. Dwie osoby trafiły do szpitala [ZDJĘCIA]

20 maja 2022
Wypożyczali sprzęt i wstawiali go do lombardu. Oszukali tak kilka osób
Bezpieczeństwo

Wypożyczali sprzęt i wstawiali go do lombardu. Oszukali tak kilka osób

20 maja 2022
Pokaż Więcej

Reklama


REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje